Ispiši ovu stranicu

Održana radionica "Prava potrošača u praksi"

Humanitarna udruga Duga u suradnji s Centarom za edukaciju i informiranje održala je radionicu Prava potrošača u praksi. Održana radionica namijenjena je starijim osobama, a doprinijeti će podizanju razine znanja o njihovim pravima, kako da postanu aktivni sudionici na tržištu roba i usluga te kome se obratiti ako dođe do kršenja potrošačkih prava. Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje istaknula je kako su osobe starije populacije najčešće žrtve prevare.

-Upravo je starija populacija najosjetljivija kada govorimo o realizaciji prava potrošača i puno puta su žrtve prevara prilikom prezentacija, prodaja akvizitera ili prodaja na daljinu. Imamo situacija gdje se starije osobe na prezentacijama odluče za kupovinu posuđa, medicinskih pomagala ili slično, no kada dođu kući često vide kako proizvod nema karakteristike pod kojima je kupljen i u tom slučaju primijenjena je nepoštena poslovna praksa prema potrošačima, koja je kažnjiva prema Zakonu o zaštiti potrošača. Iako kupci imaju pravo na povrat novca, oni ga ne dobiju natrag, jer nisu sigurni gdje se treba obratiti. Putem ovih aktivnosti, mi ćemo ih upoznati s njihovim pravima te im pomoći realizirati prava - rekla je Tanja Popović Filipović te dodala kako će u sljedećim tjednima održati još nekoliko radionica.

Radionica se provodi u sklopu programa podrške za aktivno i sretno starenje "Godine nisu važne", koji ima za cilj povećanje kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanja funkcionalne sposobnosti, sigurnosti i sudjelovanja umirovljenika u zajednici u kojoj žive te poticanja međugeneracijske solidarnosti kroz uključivanje volontera. Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarne udruge Duga istaknula je kako su kroz projekt uredili prostor gdje će korisnici Udruge, ali i drugi stariji građani moći dobiti informacije koje su im potrebne .

-Sve aktivnosti naše Udruge idu na smanjenje siromaštva, borbe protiv socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života naših građana. Kroz samoposlugu dajemo hranu, kroz projekt Zaželi zapošljavamo, a kroz ovaj projekt uredili smo i osmislili prostor gdje će korisnici naše samoposluge, ali i ostali stariji građani moći dobiti informacije koje su im bitne. Ako žele, mogu doći u taj prostor i provesti ugodno vrijeme jer mnogi od njih su sami i nemaju društva. Pripremili smo edukacijske i kreativne radionice, odlazak u kazalište, napravit ćemo čitaonicu i dr. Počeli smo prije dva mjeseca i korisnici su odlično prihvatili sve ovo – rekla je Tamara Mikulić.

Pročitano 631 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI