Ispiši ovu stranicu

Nove doze besplatnog cjepiva protiv gripe stižu u ponedjeljak

Nove doze besplatnog cjepiva protiv gripe stižu u ponedjeljak Foto: Arhiv HRV-a

Ove je godine besplatno cijepljenje protiv gripe započelo nekoliko tjedana ranije nego što je to uobičajeno, a novina je i to da na našem području, one kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, to mogu učiniti isključivo u ordinacijama obiteljske medicine, dakle kod svojih odabranih liječnika.

Na taj se način, po riječima Kate Krešić, ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije izbjegavaju gužve na mjestu cijepljenja, pogotovo u trenutno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji porasta oboljelih od COVIDA-19, ali i općenito je zbog pandemije preporuka, a tako se i provodi, da se cijepljenje obavi kod obiteljskoga liječnika na način da se pacijent najavi telefonom i dogovori termin. 

- Ove su godine obiteljski liječnici preuzeli na sebe taj vrlo važan posao. Dakako, dobar dio njih je obavljao cijepljenje i ranije, međutim ove godine ga svi provode. To je veliko opterećenje za njih, ali i doprinos da na mjestu cijepljenja ne dođe do eventualnog prijenosa COVIDA-19 - istaknula je Krešić. 

Besplatno cjepivo je putem Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prošli tjedan stiglo u našu županiju, a u ponedjeljak je cijepljenje i započelo.

- Započeli smo s prvom količinom cjepiva koje je za našu žuapniju stiglo u 9 400 doza, no već sada znamo da u ponedjeljak 26.listopada dolazi i preostalih 10 200 doza, odnosno ukupno 19 600 što je gotovo za pet tisuća doza više nego prošle godine kada je u našoj županiji cijepljeno oko 15 tisuća građana. Važna je informacija i to da ovo neće biti zadnja količina cjepiva. Naime dogovoreno je kako će u prosincu u Hrvatsku stići dodatnih 130 tisuća doza cjepiva protiv gripe koje će potom biti distribuirano po županijama. To je jako važno znati onima koji se žele cijepiti, odnosno da će imati vremena cijepiti se i tijekom studenog ili prosinca. Cijepiti se nije kasno dokle god traje epidemija gripe. Naravno da je uvijek dobro cijepiti se dva do tri tjedna prije nego što epidemija započne jer je toliko potrebno da se stvori imunitet, no svi znamo da gripa obično kreće krajem ili početkom godine. Važno je da naši građani budu strpljivi i ne vrše veliki pritisak na liječnike obiteljske medicine da se moraju odmah cijepiti, pogotovo u svjetlu činjenice da smo ove godine s cijepljenjem počeli nekoliko tjedana ranije nego što je to uobičajeno - rekla je Krešić.

Bespalatno cjepivo protiv gripe namijenjeno je za starije od 65 godina, za sve kronične bolesnike neovisno o dobi, za osobe koje rade ili su smještene u domove za stare, za zdravstvene radnike i trudnice. Svi ostali koji se žele cijepiti protiv gripe, a ne spadaju u neku od navedenih kategorija, cjepivo mogu, uz tzv.privatni recept koji će im izdati njihov liječnik obiteljske medicine, kupiti u ljekarni. 

Pročitano 510 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar