Ispiši ovu stranicu

Bojniku Luki Andrijaniću – posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“.

Bojniku Luki Andrijaniću – posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“. Foto: Valerija Lozančić

U vojarni „204. brigade Hrvatske vojske“ u Vukovaru održana je svečanost na kojoj je bojniku Luki Andrijaniću posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“ za junačko djelo rušenja prva dva zrakoplova JNA  kod šume Đergaj u Vukovaru, 24. kolovoza 1991. godine.

Odlikovanje je majci poginulog bojnika Jeli Andrijanić uručio izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen koji je tom prigodom istaknuo kako je rušenje tih aviona bilo uistinu junačko djelo koje je tada imalo jako veliko značenje za podizanje morala braniteljima te obranu Vukovara i Hrvatske.
-Obrana Vukovara bila je obrana protiv puno nadmoćnijeg protivnika, a u takvim trenutcima svaki uspjeh, pogotovo oboriti dva zrakoplova, nešto je iznimno, daje moral i pojačava snagu da se može braniti i izdržati napade nadmoćnog neprijatelja tako da je Lukino djelo zaista junačko – rekao je tom prigodom general Pađen.

Andrijanić 4

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava također je naglasio kako Luka Andrijanić i ono što je napravio s nepunih 20 godina nikada neće biti zaboravljeno te da planiraju podići i spomen obilježje u sjećanje na taj događaj.
-Luka nije i ne može biti zaboravljen jer ono što je napravio u obrani Vukovara i Republike Hrvatske zaista je iznimno postignuće koje povijest mora pamtiti. Prijedlog za odlikovanje je došao od Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Zlatka Zaobornog  i Lukinih suboraca, a inicijativa je prihvaćena od Ureda predsjednika. Odlikovanje je više nego zasluženo, a nama u Gradu Vukovaru preostaje napraviti spomen obilježje u sjećanje na veličanstveni povijesni događaj obaranja zrakoplova agresorske JNA – koju je taj događaj iznenadio - rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako su do tada zrakoplovi  strašili građane i istresali svoj ubojiti teret, a od toga su dana letjeli visoko, više u funkciji snimanja, jer se nisu usudili borbeno djelovati.
-Vidimo po tome da je Luka bio vrlo sposoban mladi čovjek. Zbog svoje je sposobnosti i bio odlikovan kao najbolji pitomac JNA. Poginuo je prilikom postavljanja protupješadijskih mina. To nije bila njegova specijalnost, ali govori o želji i energiji da se pod svaku cijenu zaustavi daleko nadmoćniji agresor. Na tome mu jedno veliko hvala – poručio je gradonačelnik Penava zahvaljujući obitelji Andrijanić.  

Član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Zlatko Zaoborni podsjetio je kako  je Luka nesebično došao braniti Vukovar.
- Luka je heroj našega grada koji ga je nesebično došao braniti. Trebalo je imati iznimnu hrabrost u ono vrijeme kako bi se suprotstavilo avionima - rekao je Zaoborni zahvaljujući svima koji su došli u Vukovar pomoći ga braniti.
Majka pokojnog Luke, Jela zahvalila je na odlikovanju i svima koji se sjećanju njenoga sina.
-Luka se borio za svoj narod i dao svoj život, najviše što je mogao. Ostavio je svoju obitelj da tugujemo za njim. Tako je valjda moralo biti. Netko je morao braniti narod od neprijatelja. Izgleda da sam ja te nesreće da sam svoga sina zadnji puta vidjela živog 17. kolovoza 1991. godine. Više ga nisam vidjela dok nije donesen mrtav kući -  rekla je Lukina majka zahvaljujući svima koji ga se sjećaju.

Svečanosti su nazočili i general Mijo Validžić zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Luka Andrijanić rođen je 23. rujna 1971. godine u selu Velika Brusnica u Bosanskoj Posavini. U travnju 1991. godine odlazi iz obiteljskog doma. Majci je rekao da odlazi na sezonske radove u polje za zaradom jer joj nije imao snage reći da odlazi braniti zemlju u kojoj nije rođen, ali koju je osjećao svojom. Već u lipnju je Luka Andrijanić pristupio 4. vukovarskoj bojni 3. A brigade Zbora narodne garde i pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Tek koji mjesec ranije odslužio je vojni rok u JNA na Batajnici kraj Beograda te se s njega vratio obučen kao iskusni protuzrakoplovac. Upravo je Luka Andrijanić srušio prve neprijateljske zrakoplove u Domovinskome ratu. Poginuo je 20. rujna 1991. godine tri dana prije 20. rođendana postavljajući mine na Trpinjskoj cesti.

Pročitano 680 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić