Ispiši ovu stranicu

Gradsko vijeće Vukovara: Još se nisu stekli uvjeti za proširenje prava srpske manjine

Većinom glasova vijećnika Gradsko vijeće Vukovara zaključilo je na sjednici u srijedu da se još nisu stekli uvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koja živi u tom gradu.

Zaključak je donesen nakon dugotrajne rasprave članova Gradskog vijeća o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara – pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Zaključak je poduprlo 15 vijećnika, a šest ih je bilo protiv.

U tom se zaključku navodi kako u uvjetima "kada su još zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

 Prije se pisano o predloženom zaključku očitovalo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, iz kojega gradonačelniku Ivanu Penavi zamjeraju da se nije dovoljno potrudio kako bi se popravili odnosi između Hrvata i Srba u Vukovaru, čemu, kako se navodi, svjedoči i činjenica da je predloženi zaključak identičan prošlogodišnjemu.

 Također zamjeraju što gradonačelnik Penava stalno upozorava na nekažnjavanje zločina počinjenih u Vukovaru 1991. nad pripadnicima većinskog naroda, a zločine počinjene nad vukovarskim Srbima ne spominje.

Prijedlog zaključka poduprla su vijeća mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

 Po Statutu grada, Gradsko vijeće obvezno je u listopadu, a najmanje jedanput u dvije godine, raspravljati o stanju ljudskih prava u Vukovaru i u skladu s procjenom donijeti odluku.

 Sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća održana je bez nazočnosti novinara, koji su dobili tonski zapis sjednice uz objašnjenje da je takva odluka donesena zbog pogoršane epidemiološke situacije. (Hina)

Pročitano 991 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV