Ispiši ovu stranicu

Spašena mlada bijela roda

U Vukovaru se protekloga tjedna odvijala akcija spašavanja mlade bijele rode (Ciconia ciconia).

Bijele rode su već krajem kolovoza započele svoju selidbu ka jugu, ali ova mlada jedinka je iz nepoznatih razloga ostala u Vukovaru. Zadržavala se u blizini Krive bare u Vukovaru gdje ju je Vukovarac Andrija Parnucki hranio proteklih dana. Bila je u dobrom stanju, mogla je letjeti i sama skupljati hranu, međutim zbog nedostatka hrane postojala je mogućnost da ne preživi zimu na ovome području. Upravo zbog toga, inicijativom Donne Kovačev, djelatnice veterinarske ambulante Anubis iz Vukovara, inspektora zaštite prirode Zlatka Gelemanovića i uz pomoć Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode roda je uhvaćena, odnosno spašena od gotovo sigurne smrti.

Preuzeli su je djelatnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara te je prevežena u Zoološki vrt u Osijeku koji je ujedno i oporavilište za divlje životinje. Prema njihovim riječima, roda bi trebala biti tamo do proljeća kada će biti vraćena u prirodu. Ipak, bijele rode su selice koje zimu provode u Africi, južno od Sahare.

Roda 2

ŠTO UČINITI AKO PRONAĐETE DIVLJU ŽIVOTINJU?

Ukoliko je životinja ozlijeđena i potreba joj je pomoć trebate nazvati 112 službu koja će potom kontaktirati odgovorne institucije koji će zbrinuti životinju. Možete kontaktirati i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode oko savjeta za pomoć diljim životinjama. 

Bijele rode, ali i druge vrste ptica selica u vrlo ugrožena skupina. Osim što je sama seoba ptica vrlo izazovan i opasan poduhvat jer prevaljuju velike udaljenosti, u velikoj su opasnosti i zbog krivolova. U pojedinim zemljama kao što je Libanon ptice masovno stradavaju zbog zabave. Tako su posebno na meti velike ptice kao što je i bijela roda.

Tijekom svoje seobe rode prevale put od čak 12 000 km. U zadnje vrijeme je zabilježeno da rode mogu preživjeti blaže zime, neke od njih odlučuju prezimiti primjerice u Mediteranu gdje zime nisu tako hlade i gdje mogu pronaći dovoljno hrane u tom periodu godine.

Pročitano 1421 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI