Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Vukovarska meteorološka postaja u samom je vrhu po preciznosti mjerenja

Meteorološka postaja Vukovar  u samom je vrhu među postajama u Hrvatskoj  po preciznosti mjerenja. Ona postoji već više od 20 godina, a postavljena je  na inicijativu ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ružice Marić  i tadašnjega ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda  Jerka Kirigina 11. lipnja 1999. godine.

Meteorološka postaja Vukovar  smještena je u Perivoju dvorca Eltz i  sadrži vjetrokaz za mjerenje brzine i smjera vjetra, kišomjer za mjerenje količine oborina u 24 sata, maksimalni i minimalnim termometar, suhi i mokri termometar, Geo termometre na dubini 2,5 10, 20, 30, 50 i 100 cm.

-Na meteorološkoj postaji se očitava trenutna temperatura, vlažnost zraka, vidljivost,  naoblaka, pojave, smjer i jačina vjetra , maksimalna i minimalna temperatura i očitavaju se temperature zemljanih termometara.- pojasnila je motriteljica  Zdenka Musulin.

U sedam i četrnaest sati očitava se  trenutna temperatura, naoblaka i maksimalna temperatura  i to  se javlja  Državnome hidrometeorološkome zavodu u Zagreb.  U osam, petnaest i dvadeset dva sata očitava se  vidljivost, naoblaka, pojave, smjer i jačina vjetra, maksimalna i minimalna temperatura, očitava se trenutna temperatura i mjeri se vlažnost zraka zatim geo termometri. Sve te podatke   motriteljica Zdenka Musulin bilježi u Dnevnik motrenja koje  po isteku mjeseca šalje u Državni hidrometeorološki zavod, gdje se podatci unose u računalo te se tako prati kretanje temperature i ima li ekstremnih odstupanja.

Zdenka Musulin iznijela je i podatke prema kojima je najviša zabilježena temperatura zraka izmjerena u Vukovaru, od postavljanja ove meteorološke postaje, izmjerena 24.7.2007.  kada je termometar  dosegnuo  39,6 °C, a najniža  13.1.2003. kada je u gradu na Dunavu izmjereno  -18,2  °C.  

Pročitano 1009 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI