Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Europska unija između izazova suverenizma i hrvatskog zaloga europskom miru

Sukladno epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji za 23. znanstveno-stručni skup Vukovar ´91 dvadeset devet godina poslije,  održan je on-line. Tema ovogodišnjega skupa bila je Europska unija između izazova suverenizma i hrvatskog zaloga europskom miru. Pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Dražen Živić, rekao je kako je tema ove godine bila Europska unija u kontekstu hrvatskoga zaloga miru u kontekstu suverenizma i ovih suvremenih promjena koji su vezani i uz pandemiju COVID-a 19, uz pitanje suverenosti država.

-Hrvatsko iskustvo stvaranja države i međunarodne afirmacije i unutarnjih političkih prilika je svakako korisno za razumijevanje nekih procesa koji se događaju i u Europskoj uniji ali i za razumijevanje budućnosti jer zapravo zbog svih ovih društvenih promjena kojima svjedočimo nije nam posve razvidno što nas čeka u narednim godinama- rekao je Živić.

Izlagači na skupu su progovorili o nekim vlastitim iskustvima integracije u nove sredine, pitanja pripadnosti, pitana bivanja odnosno svih onih pitanja koji nas s jedne strane čine građanima Hrvatske a s druge strane Europske unije rekao je Živić.

-Iskustvo Vukovara 1991. godine pokazuje veliku baštinu procesa koji se mogu odnositi na izgradnju mira i povjerenja, bilo je dijelom predavanja na ovome skupu-rekao je Živić je dodao kako je posebno zanimljivo bilo predavanje na temu Domovinski rat u školskim udžbenicima u Hrvatskoj  posevno za osnovnu školu, što se pokazalo nedostatno da se naša djeca koja bi trebala graditi budućnost nisu na dostatan i primjeren način u udžbenicima upoznati što se događalo u Hrvatskoj pa i u Vukovaru 1991. godine- naglasio je Živić.

Uz zanimljiva predavanja skup je  najavio  i pripreme za 30. obljetnicu vukovarske bitke, 30. obljetnicu uspostave suverenosti Republike Hrvatske ali i 30. obljetnicu Instituta Ivo Pilar. Živić je izrazio nadu kako će prilike biti povoljnije i kako će se ove obljetnice moći obilježiti organiziranjem  jednoga međunarodnoga skupa.

Pročitano 516 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI