Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljeno novo spomen obilježje Domovinskog rata u središtu Vukovara

Predstavljeno novo spomen obilježje Domovinskog rata u središtu Vukovara Foto: J. Vrdoljak

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  predstavio je novo spomen obilježje Domovinskoga rata u središtu grada, u području povijesne graditeljske cjeline u ulici J. J. Strossmayera, a riječ je o granati zaostaloj iz rata koja je pronađena u blizini stambenog naselja Olajnica.

Spomen obilježje implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate. Ovaj eksponat je izložen u vidu spomen obilježja u središtu grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj ovoga spomen obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata.

Gradonačelnik Penava je pojasnio kako su granatu  ostaviti kao trajnu uspomenu koja će svjedočiti o njezinoj razornoj moći, te kako ovo spomen obilježje ima svoj turistički karakter, ali da je riječ i o povijesno-edukativnoj svrsi jer, kako je rekao „nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti.“

- Javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali granata jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata kojega imamo u Vukovaru jer su na sreću, gotovo sve javne površine sanirane. Međutim, ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči, prikazano je kroz najbrutalnije brojke koje su prikazane na tekstu. Do ovih smo podataka došli u suradnji s partnerom na projektu - Memorijalno-dokumentacijskim centrom iz Zagreba i ravnateljem Antom Nazorom. Kako ovdje navodimo, zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80 posto civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata - rekao je gradonačelnik Penava.

Također je rekao kako je ideja o spomeniku proizašla iz Grada Vukovara te da je arhitektica koja je ponudila najbolje rješenje odabrano na natječaju također iz Vukovara.

Autentična je granata postavljena u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom ispod koje je ugrađena led rasvjeta.

Ukupna vrijednost radova je 457.639, 38 kuna s PDV-om, a projekt je sufinancirao Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara u iznosu od 400.000 kuna s PDV- om.  Radove je izvodila tvrtka Planum građenje d.o.o. iz Vukovara, a radovi su izvedeni u ugovorenom roku od 3 mjeseca.

Pročitano 739 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI