Ispiši ovu stranicu

Advent u Vinkovcima

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Iako Advent u Vinkovcima ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti organiziran na dosadašnji način, Vinkovčani će božićnu čaroliju ponovno doživjeti uz bogatu  ugostiteljsku ponudu, paljenje adventskih svijeća, kućicu Djeda Božićnjaka i prigodno ukrašen grad.

-Božićni ugođaj neće nas zaobići. Pripreme prilagođenog programa u punom su jeku, čekaju nas raskošno uređene ulice i trgovi, zvuci veselih božićnih pjesama, okusi finih slastica te mirisi punča i kuhanog vina. Ove godine za to će se pobrinuti samo jedna ugostiteljska kućica, no park će ipak zasjati svojim starim sjajem. Osim brojnih svjetlećih dekoracija, čeka nas i velika jelka kod lampe, jaslice te paljenje svijeća na adventskom vijencu – pojašnjava pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić.

Veliki vijenac ponovno će biti smješten oko spomenika Svetog Trojstva u samom središtu parka, a svijeće na njemu palit će već tradicionalno župljani vinkovačkih župa. Prva svijeća bit će upaljena u subotu, 28. studenoga, a upalit će ju župljani iz Župe bl. Alojzija Stepinca i Župe sv. Ćirila i Metoda u 20 sati. Paljenje druge svijeće bit će u subotu, 5. prosinca, kada će glavne uloge imati vjernici Župe sv. Vinka Pallottija. Tjedan dana poslije, 12. prosinca, bit će upaljena i treća svijeća, a sudjelovat će Župa sv. Euzebija i Poliona i Župa Bezgrešnog srca Marijina. Četvrtu svijeću upalit će župljani iz Župe Presvetog Srca Isusovog, 19. prosinca u 20 sati.

Osim velikog adventskog vijenca, gradski park krasit će i posebne jaslice s novim kipovima u prirodnoj veličini.
-U središnjem gradskom parku u tijeku je postavljanje jaslica koje će krasiti lutke u prirodnoj veličini, odnosno lutke od 180 centimetara. Svaka lutka, Marija, Josip i tri kralja, bit će prigodno odjevena, a prigodnu odjeću sašili su učenici i djelatnici Srednje strukovne škole Vinkovci.. Jaslice će krasiti i figure malog Isusa te tri janjića – kaže Liščić Drmić.

Vinkovački osnovnoškolci i srednjoškolci ukrasit će središnju gradsku jelu, visine 14 metara, dar Vinkovčanina Miroslava Matakovića, a mališani će u parku moći posjetiti kućicu Djeda Božićnjaka te svoje želje i pisma ubaciti u poštanski sandučić.

Zbog epidemioloških mjera, ove godine neće biti postavljeno klizalište.
Ovogodišnji Advent u Vinkovcima uz Grad Vinkovce organiziraju i Medijska kuća Novosti, Turistička zajednica grada Vinkovaca i kulturne ustanove uz pomoć učenika i djelatnika Srednje strukovne škole.

Pročitano 567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić