Ispiši ovu stranicu

Obnavlja se Radnički dom u Borovu Naselju - radovi vrijedni 60 milijuna kuna

Obnavlja se Radnički dom u Borovu Naselju - radovi vrijedni 60 milijuna kuna Foto: Marija Molnar

Posljednjih mjesec dana u punom su jeku radovi na obnovi i rekonstrukciji zgrade Radničkoga doma u Borovu Naselju. Time je ujedno označen i konačni oporavak ovoga dijela grada jer je većina infrastrukture uništene u Domovinskome ratu u međuvremenu obnovljena. Zgradu je izvorno, 30-tih godina prošloga stoljeća dao graditi industrijalac Jan Bata i od tada je Radnički dom predstavljao žilu kucavicu oko koje su se okupljale generacije građana Vukovara u poslovnom, kulturnom i svakom drugom društvenome smislu. Ovdje će nakon obnove biti smješteno Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, a gradilište je danas, u pratnji zamjenika i suradnika obišao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

REVITALIZACIJA GRADSKE ČETVRTI BOROVO NASELJE

- Ovo je jedan od kapitalnih projekata u sastavu Intervencijskoga plana Grada Vukovara iz EU fondova. Iznimno je značajan za nas, a posebno zadovoljstvo izražavam zbog ozbiljnoga pristupa poslu izvođača radova kao i dosad učinjenim i uvjeren sam da će zgrada biti obnovljena u zadanim rokovima. Dobit ćemo moderan prostor u kojemu će velučilište nastaviti širiti programe, a u njihovu sadašnju zgradu plan je smjestiti policijsku postaju. Na taj bi način sve državne institucije bile smještene u Županijskoj ulici, činile logičnu cjelinu, a građanima bi se znatno olakšalo obavljanje redovnih poslova. Ovo je prekrasna priča kojom ćemo Vukovar dići na značajno bolju razinu po pitanju studentskoga života i kvalitete studiranja u Vukovaru - izjavio je Penava.

Zgradu Radničkog doma čini prizemlje i tri etaže od ukupno 6960 četvornih metara zatvorenoga dijela. U prizemlju je planirana velika konferencijska trodjelna dvorana s knjižnicom, a na katovima učionice i uredi za predavače. Kompletno će biti uređena i okolica zgrade s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom i nova pješačka površina. Kako se moglo čuti tijekom obilaska gradilišta, rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se gradska četvrt Borovo Naselje kao i proširiti kapaciteti, nadograditi smjerovi te povećati standard Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u zgradi spomeničkog značaja. Projekt će imat značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novim, modernim i suvremeno opremljenim prostorima.

VRAĆANJE STAROGA SJAJA

- Ovim projektom vraćamo stari sjaj Borovu Naselju kakav je imao prije Domovinskoga rata, a kao nekadašnja četvrt okupljanja mladih ponovno će to postati smještanjem veleučilišta u ovu zgradu. Unatoč hladnom vremenu i pandemiji COVIDA-19, Vukovar je, usudio bih se reći, najveće gradilište u ovom dijelu Hrvatske. Naime, uskoro kreće izgradnja parkirališta kod bazena, novog atletskog stadiona, nerazvrstanih cesta u četvrti Sajmište, nekolko ulica na Mitnici kao i u Sotinu. Nastavit ćemo s ovim aktivnostima i ovim tempom i u idućim mjesecima. Vukovar iz dana u dan mijenja svoj izgled na dobrobit svih građana – istaknuo je zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček.

Ugovor ukupne vrijednosti 59.254.968,68 kuna potpisan je 15.rujna 2020. godine s izvođačem radova - tvrtkom Iver d.o.o., a rok izvođenja radova je 20 mjeseci. Do sada su izvedeni radovi čišćenja otpada i nepotrebnog sadržaja, demontaže postojećeg sadržaja, skidanja obloga i rušenja zidova, demontaže obloga podova te urbane opreme. Za bliže naredno razdoblje od mjesec dana planirana je daljnja demontaža, ali i početak zidarskih radova i betoniranja.

VANJSKI IZGLED KAO 1936.GODINE S MODERNIM DETALJIMA

Glavna inženjerka gradilišta Sandra Letica pojasnila je da na obnovi objekta trenutno radi 60-tak zaposlenih od kojih je 30 posto iz Vukovara i okolice, a u pripremi imaju i 40-tak radnika. Upitana o konačnom izgledu Radničkoga doma, istaknula je kako će zgrada zadržati najveći dio vanjskoga izgleda iz 1936. godine.

- Ostaje kompletna vanjska opeka, vanjski dio izgleda s konstrukcijom, a u prvobitni izgled vraća se i krovna konstrukcija. Dakako, bit će dodani i neki moderni elementi u smislu aluminijske fasade i energetske učinkovitosti – rekla je Letica.  

Pročitano 1057 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar