NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Gradonačelnik Ivan Penava upalio 1. adventsku svijeću

Već 23 godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom Vukovar, Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar te s Turističkom zajednicom, uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira vukovarske adventske svečanosti.

Blagoslovom adventskog vijenca i paljenjem prve svijeće započele su ovogodišnje adventske svečanosti. 

Adventski vijenac blagoslovio je vukovarski gvardijan  fra Josip Poleto te tom prilikom naglasio kako adventsko svjetlo koje obasjava Advent trebamo nositi u sebi.

-Kamo god se osvrnemo danas vidimo puno svjetla i kako je to rečeno - Bog je poslao sina svoga ne samo da dođe među nas nego da bude jedan od nas i obasja nas svojim svjetlom. Zato od simbola svjetla Isusa Krista palimo i prvu adventsku svijeću i tako kroz četiri tjedna želimo da to svjetlo ne bude samo izvana nego da se to svjetlo useli u naše srce i našu dušu i da mi budemo po njemu svjetlo ovome svijetu – rekao je Poleto.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz upalio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te tim povodom svima poželio mir, spokoj i sreću.

-Zahvaljujem našim domaćinima, ljudima koji svake godine, već 23 godine za redom, održavaju manifestaciju Adventske svečanosti u Vukovaru, po kojoj je Vukovar uzor svim gradovima u Republici Hrvatskoj u učvršćivanju tradicije i ulaska u period došašća. Poruka iz Vukovara u prigodi prve nedjelje došašća je poruka nade. Nada da će svi vukovarci, ali i svi građani Republike Hrvatske u ovim tjednima i danima do Božića pronaći svoj mir, sreću i zadovoljstvo unutar sebe, svojih domova i obitelji. Radujem se što još jednom iz Vukovara odašiljemo poruku mira, spokoja i sreće. Nadam se da će svi građani Vukovara pronaći potreban mir, pogotovo u ovim vremenima koja su nemirna i unose nespokoj. Ne smijemo se dati uplašiti, prolazili smo kroz puno teža vremena i naprosto trebamo imati nadu kako će sve biti u najboljem redu – poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, naglasila je kako ovogodišnje 23. vukovarske adventske svečanosti nose naziv Vukovar simbol hrvatskog zajedništva. Marić je pojasnila kako su u protekle 23 godine, zajedništvo u Vukovaru pokazala brojna kulturno umjetnička društva.

- U 23 godine uz običaje tradicijske kulture s nama su sudjelovali prijatelji iz cijele Hrvatske od Dubrovnika preko jadranske obale do Istre, sjeverne Hrvatske, do naše Slavonije i Srijema. Imali smo prilike vidjeti različite običaje različitih krajeva, ali upravo u toj različitosti govorili smo o zajedništvu hrvatskoga naroda - rekla je Marić.

Marić je podsjetila kako svaka od četiri svijeće na adventskom vijencu simbolično predstavlja osobe koje su doprinijele društvenom razvoju Vukovara.

- Naše četiri adventske svijeće posvećene su svake godine određenim događanjima. Prvu adventsku svijeću tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara u ime svojih sugrađana, druga adventska svijeća posvećena je ljudima koji su doprinijeli izvan svojih uobičajenih aktivnosti razvoju kulture u gradu Vukovaru, treća adventska svijeća posvećena je glumcima, a četvrta svijeća je tradicionalno vezana za naše najmlađe sugrađane koji su se svojim talentima, svojom sposobnošću i znanjem isticali i osvajali ili hrvatske ili međunarodne nagrade - rekla je Marić ističući kako su radovi vukovarskih osnovnoškolaca posebno važni za organizaciju adventskih svečanosti jer oni sudjelovanjem u pripremama i organizaciji Vukovarskih adventskih svečanosti daju svoj doprinos viđenjem svijeta okom koje samo dijete može vidjeti i opisati svijet oko sebe.

Uz paljenje adventske svijeće u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu 23. vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom Vukovar - simbol hrvatskog zajedništva, tu je i Ledena bajka na novom klizalištu. Ugođaju će pridonijeti i jaslice, iako ove godine ne žive, ali će ipak vjerno prikazivati rođenje Isusovo. Također, postavljena je i instalacija srijemskog božićnog sela kao i izložba anđela u Gradskom muzeju.

Pročitano 621 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija