Ispiši ovu stranicu

Penava: “Odabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja, građani će imati jeftiniji gradski prijevoz.“

Penava: “Odabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja, građani će imati jeftiniji gradski prijevoz.“ Foto: Valerija Lozančić

Čelnici grada održali su u Gradskoj vijećnici konferenciju za medije povodom 35. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara održane online putem 3. prosinca na kojoj je izglasana Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju za obavljanje gradskog prijevoza na području grada Vukovara. Kao najpovoljniji ponuditelj, na koncesiju od godinu dana, odabrana je tvrtka Slavonija bus iz Novog  Grada, a tvrtka Čazmatrans, koja ima sjedište u Vukovaru po prvi je puta ostala bez koncesije.

Kako je rečeno na press konferenciji, obje su tvrtke u privatnom vlasništvu i imale su jednake uvjete na tržištu, a stručno je povjerenstvo  sukladno Zakonu odabralo najpovoljnijeg ponuditelja što je, većinom glasova, potvrdilo i Gradsko vijeće. 
- Ovo je prvi puta da Čazmatrans Vukovar nije dobio koncesiju te nam je iz aspekta lokal patriotizma žao zbog toga, no ponuda Čazmatransa nije bila najpovoljnija. Naravno da je i tvrtku Čazmatrans, kao i sve nas, iznenadila prijava još jednog ponuditelja jer je sve ove godine bila ista procedura, no nitko osim tvrtke Čazmatrans nije bio zainteresiran za ovaj posao. Kako se javila druga tvrtka, stručne službe Grada Vukovara odabrale su, sukladno zakonu, povoljniju ponudu. Jednako tako, vijećnici u Gradskome vijeću Grada Vukovara podržali su prijedlog stručnih službi i napravili ono što je zakonom naloženo. Tvrtka koja ima sjedište u Vukovaru izgubila je koncesiju i zbog toga mi je žao, no ono što je dobro je to da su građani grada Vukovara dobili jeftiniju cijenu karte prijevoza koja je do sada u jednome smjeru iznosila 8 kuna, a sada iznosi 7 kuna. Nas zanima cijena i kvaliteta, a treći parametar je da tvrtka bude iz Vukovara, ali ako je ta tvrtka skuplja i nije po zakonu da ju odaberemo, onda moramo odabrati bolju ponudu – pojasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je zakon napravljen tako da se brine da građani dobiju najpovoljniju cijenu usluge.
Dodao je i kako se ovom odlukom ništa ne krije te ne može dopustiti da pojedinci sporne prošlosti koji su svojim radnjama uvijek na rubu kriminala poentiraju na ovoj situaciji. 
-Gradonačelnik, zamjenici i stručne službe Grada Vukovara sve ove godine rade na korist svojih sugrađana. Kada možemo podržati interes lokalnih poduzetnika to i nastojimo činiti, no kada se on kosi sa zakonom, to nije moguće uskladiti - rekao je gradonačelnik podsjećajući kako u proteklih sedam godina od preuzimanja upravljanjem Grada Vukovara nikada nije došlo do sukoba sa zakonom, niti jedne prijave ili sudskog spora zbog oštećivanja proračuna ili građana grada Vukovara.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a  Željko Sabo je na press konferenciji, a  vijećnici u Gradskome vijeću Biljana Gaća (SDP) i Pavle Josić (Živi zid) u priopćenjima za medije naveli su kako je riječ o odluci koja donosi niz štetnih posljedica među kojima je da se posao u gradu daje  tvrtki koja nema sjedište u Vukovaru i to samo zbog jedne kune razlike u cijeni. Također ističu kako će  prihvaćanjem ovog prijedloga barem deset vozača s gradske linije dobiti otkaz jer će biti višak, čime se ugrožava egzistencija deset obitelji u gradu, a gubitak koncesije financijski bi moglo naškoditi tvrtki Čazmatrans što u nepovoljan položaj stavlja i ostale djelatnike, prvenstveno djelatnike radionice/servisa. Dodaju i kako je Grad Vukovar od  Čazmatransa u 2019. godini  uprihodovao 685.603 kune, dok bi s istim brojem prodanih karata od Slavonije busa uprihodovali 599.202 kune, što je gotovo 100.000 kuna manje. Naglašavaju i kako u prijedlogu Odluke o koncesiji ne postoji linija do Sotina.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako je riječ o privatnim tvrtkama koje su na slobodnome tržištu te da su se Grad Vukovar i vijećnici Gradskoga vijeća Grada Vukovara pri donošenju ove odluke držali zakona i propisa Republike Hrvatske.
-Moram se osvrnuti na neistinite i vrlo zlonamjerne izjave dijela opozicije koji ili „brkaju kruške i jabuke“ ili imaju veliko neznanje pa propituju hoće li učenici i građani Sotina ostati bez prijevoza… Nitko neće ostati bez prijevoza, sve ostaje kao i do sada. Prijevoz učenika nema nikakve veze s ovom koncesijom s obzirom da je dogovoren javnom nabavom. Mještani Sotina imat će prijevoz kao i do sada županijskim linijama koje obavlja tvrtka Čazmatrans i njihova će cijena karte biti identična onoj na području cijeloga Vukovara jer će Grad Vukovar sufinancirati razliku u cijeni tako da će i njihova karta iznositi 7 kuna. Nitko od građana neće biti zakinut, broj linija bit će identičan dosadašnje, ali će karte za građane biti jeftinije 12%, rekao je Pavliček.
Istaknuo je i kako se ovdje, zbog pandemije koronavirusa,  radi o koncesiji na godinu dana pa će već iduće godine ponovno birati najpovoljnijeg ponuditelja.
-Već sljedeće jeseni bit će raspisana nova koncesija i opet će najpovoljniji ponuditelj biti odabran na javnome pozivu - rekao je Pavliček..

Pročitano 635 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić