Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Od danas na snazi kažnjavanje prekršitelja epidemioloških mjera

U petak su u Hrvatskom saboru izglasane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera, a kažnjavanje počinje danas.

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti svi koji ne budu nosili maske ili ih budu nosili nepravilno bit će kažnjeni iznosom od 500 kuna.
Okupljanja više od 10 osoba kažnjavat će se iznosom od 10 do 40 000 kuna. Za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događanja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja, kazna iznosi od 5000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost. 

Vlasnik privatnog posjeda platit će također kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Ovom izmjenom ne dozvoljava se policiji da upada u domove građana, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Ovim izmjenama policija ne dobiva nikakve nove ovlasti. Nitko neće upadati u privatne stanove kako bi broja koliko se osoba tamo okupilo. Nepovredivost doma je ustavna kategorija i dom je ustavom zaštićen - rekao je Božinović.

Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

Pročitano 600 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI