Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Do kraja godine 8 milijardi kuna za gospodarske mjere

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja se održala u petak, predstavio se zadnji dio mjera za gospodarstvo, izjavu je dao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Podsjetio je koje je tri mjere Vlada predstavila za sve one kojima je obustavljen rad.

- Prva mjera - mjera očuvanja radnih mjesta koja je danas ažurirana na Upravnom vijeću, zatim tranša covid kredita u iznosu od 1,3 mlrd kuna koja ide hrvatskim poduzetnicima kako bi očuvali kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost. Treća mjera za koju će Porezna uprava vrlo brzo propisati uvjete za pokriće fiksnih troškova koji se odnose na rad onih koji su zatvoreni. Na taj način smo obuhvatili sve ekonomske grane za koje smatramo da su najugroženije u ovom vremenu do 21. prosinca, do kada su najavljene epidemiološke mjere u ovom obujmu - rekao je ministar.

Ako bude potrebno, ažurirat će se ekonomske mjere kako bi se očuvala radna mjesta i kako bi se očuvala poslovna aktivnost poduzetnika, dodao je Aladrović.

- Sve mjere su donesene do kraja prosinca, a predviđa se da će biti potrebe za mjere u za početak iduće godine - pojasnio je ministar.

Prema Aladrovićevim riječima, tri su različita izvora financiranja mjera za očuvanje radnih mjesta i skraćenog radnog vremena, a to su državni proračun, EU program Sure iz kojeg je Hrvatskoj odobren zajam od nešto više milijardu eura i EU fondovi, odnosno jedan dio programa i otpornosti, kroz koji je ishođeno oko 530 milijuna eura.

Ministar je dodao kako je u ranijoj fazi, između ožujka i svibnja, Hrvatska koristila i sredstva iz Europskog socijalnog fonda, iz kojeg je povučeno oko 1,3 milijarde kuna, a planira se povući još jedan dio tih sredstava za očuvanje zaposlenosti.

 

Pročitano 567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI