Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Započela akcija Mir i dobro

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

U povodu početka operativne akcije „Mir i dobro“ koja se provodi  27.godinu za redom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova su na online konferenciji za novinare  upozorili na opasnosti od upotrebe pirotehnike i podsjetili da je njezino korištenje zabranjeno maloljetnicima te pozvali nastavnike i roditelje da budu primjer najmlađima.

Akciju su predstavili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj, Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin te prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Po riječima Nikole Turkalja iz Ravnateljstva Civilne zaštite, sva pirotehnika zabranjena je za osobe mlađe od 18 godina, osim prskalica koje su dopuštene i za starije od 14 godina.  Ujedno je pozvao roditelje i nastavnike da svojim primjerom pokažu da blagdani mogu proći u miru, bez pirotehnike.

Akcija je počela 15.prosinca i trajat će do 10. siječnja.

Prodaja pirotehničkih sredstava u specijaliziranim trgovinama također  je počela 15.prosinca i trajat će do 1. siječnja. Njihova upotreba dopuštena je samo punoljetnim osobama i to šest dana u godini - od 27. prosinca do 1. siječnja.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško.

-Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od 6 dana u godini te je smiju koristiti samo punoljetne osobe - istaknuo je Vukoja te dodao kako svako pirotehničko sredstvo na sebi ima upute kojih se treba pridržavati.

Iz MUP-a podsjećaju da su uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

-Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja moglo promijeniti, a drago nam je što su učenici Škole za grafiku prepoznali i taj aspekt upotrebe pirotehničkih sredstava - naglasila je Sandra Veber.

-Dragi odrasli, posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati. Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć! U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti. Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju - poručuju iz policije.

Pročitano 443 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI