Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen projekt psihološke potpore žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

Sudionici skupa u Vukovaru Sudionici skupa u Vukovaru Foto: A. Lovrić

Udruga Žene u Domovinskom ratu predstavila je u Vukovaru projekt pružanja psihološke pomoći Ja sam mnogo više od moje traume za žrtve ratnih silovanja.

Sa skupa je upozoreno da se trauma žrtava prenosi na cijelu društvenu zajednicu s naglaskom na obitelj žrtve kojima je neophodno pružiti psihološku potporu kako bi se naučile nositi s traumatičnim iskustvom.

U prvoj fazi provedbe ovog projekta sudjelovat će osam žena, a on predviđa uključivanje u proces svih razina bića - tijela, emocije, uma i duhovnosti - na koje je djelovala trauma.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ izjavila je da je u pripremi zakon o naknadama silovanim ženama, koji bi se u Vladi RH trebao naći do kraja godine, a kojim bi trebale biti regulirane naknade, status i druge značajke žrtava silovanja u Domovinskom ratu, a najavila je i otvaranje javne rasprave o novom nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći stradalnicima Domovinskog rata. Iako se procjenjuje se da je u Domovinskom ratu silovano oko 3000 žena, procesuirano je tek 18 počinitelja, a samo četiri žene i dva muškarca su ostvarili status hrvatskog ratnog vojnog invalida s osnove seksualnog zlostavljanja u ratu. 

Pročitano 2556 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI