Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Capak: Ako dobijemo potrebne količine, do ljeta ćemo cijepiti 50 posto stanovništva

Ravnatelj HZJZ, Krunoslav Capak Ravnatelj HZJZ, Krunoslav Capak Foto: HRV Arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)  je objavio kako Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv koronavirusa koju provodi Europska komisija.

Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju, a ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni. Prema tim ugovorima očekuje se ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine, objavio je HZJZ.

O kampanji i raspodjeli razgovaralo se danas i na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da sutra u Hrvatsku stiže 3600 doza Moderninog cjepiva, a u siječnju i veljači trebaju stići 52.000 doze tog cjepiva. Prva isporuka od 2000 doza cjepiva ide u Sisačko-moslavačku županiju, a 1600 za žurne službe.

- Ako se registrira AstraZeneca i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se cijepiti 50 posto stanovništva Republike Hrvatske do ljeta. Toliko ćemo imati cjepiva. No, tablice se svakodnevno mijenjaju. Pfizer će nam isporučiti ukupno milijun i 690.000 doza, a planiran je bio milijun. Naravno da smo pazili da doze ne dođu prekasno. Moderna je ponudila dodatne doze u četvrtom kvartalu, no tad nam više nije potrebno. Pfizer je ponudio ranije pa smo uzeli njih - pojasnio je Capak.

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI