Ispiši ovu stranicu

Održan online seminar 'Mirna reintegracija - nepozvani gost'

Arhiva Arhiva

Europski dom Vukovar i Zaklada Freidrich Ebert povodom obilježavanja godišnjice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja organizirali su online seminar pod nazivom 'Mirna reintegracija – nepozvani gost. Proces Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u školskom obrazovanju.'  Online seminar održan je 15. siječnja, a u seminaru su sudjelovali prosvjetni djelatnici.

- Europski dom Vukovar ovaj seminar organizira po deveti put. Kroz godine Europski dom Vukovar je poticao rasprave sa različitim dionicima koji su sudjelovali u procesu mirne reintegracije ili koji imaju poveznicu u obrazovanju mladih. Na ovogodišnjem seminaru sudionici su bili prosvjetni djelatnici, a razgovaralo se o tome kako i na koji način se u redovitoj nastavi govori o mirnoj reintegraciji kao mirnom rješenju sukoba, kaže Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar.

U raspravi na ovom seminaru sudjelovali su Nikola Torbica iz Volonterskog centra Osijek i Tena Banjeglav iz Dokumente.– Na seminaru su izlagali profesori povijesti Nikola Torbica i Tena Banjeglav. Oni su tijekom svoga rada kreirali materijale za nastavnike kako bi im se olakšao rad s učenicima kada je riječ o obrađivanju teme mirne reintegracije. Zaključeno je da se obrazovnom sustavu malo govori o mirnoj reintegraciji i da učenici ali i profesori nisu upoznati sa ovim djelom završetka ratnih zbivanja na našem području, govori Antunović Lazić.

Svoj osvrt dala je i mirovna aktivistica gospođa Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. – Gospođa Kruhonja je svojevremeno i dobitnica alternative Nobelove nagrade za mir, a u ovom slučaju je Kruhonja dala radni materijal koji je dodatak hrvatskom izdanju europskog kurikuluma za nenasilnu transformaciju sukoba za učitelje, kaže Antunović Lazić.

Zaključci ovog online seminara su da se u redovitom obrazovnom sustavu malo govori o mirnoj reintegraciji. – Ono što bi smo mogli izvući kao zaključak ove rasprave je da se o procesu mirne reintegracije govori malo iako sada postoji dosta materijala koji bi se mogli koristiti u obrazovnom sustavu.  Zaključak svih naših seminara do sada pa tako i ovoga je da proces mirne reintegracije još uvijek traje. Mi danas imamo potpuno novu generaciju mladih ljudi koji tada još nisu bili ni rođeni ali svakako osjete poteškoće u nastavku procesa miren reintegracije koji je formalno završen 15. Siječnja 1998. godine i koji se smatra najuspješnijim mirovnim procesom Ujedinjenih naroda, zaključila je Antunović Lazić.

Pročitano 769 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI