Ispiši ovu stranicu

Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima

Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima Arhiva

Dolaskom hladnijih dana i temperaturnih minusa drastično se mIjenjaju i uvjeti za vožnju na prometnicama te je potrebno prilagoditi svoj automobil i stil vožnje trenutnim uvjetima. 

Snijeg i poledica imaju drastičan efekt na prianjanje kotača vozila na cestu, put kočenja, vidljivost i ponašanje ostalih sudionika u prometu. Stoga je bitno se pridržavati nekih osnovnih pravila i savjeta kako bi svi sudionicu prometu sretno stigli na svoja odredišta i u ovakvim zimskim uvjetima.

- Svim sudionicima u prometu treba skrenuti pozornost da su kolnici na ovako niskim temperaturama izrazito skliski iako su mjerodavne službe odradile svoj posao i posuli sve kolnike sa soli kako bi se prometovanje odvijalo nesmetano. U ovakvim vremenskim uvjetima potrebno je držati sigurnosni razmak između vozila jer je zaustavni put na skliskim kolnicima puno duži. Isto tako vrlo je bitno očistiti svoje automobile od snijega i to onako kako je predviđeno zakonom. Sva stakla moraju biti očišćena od snijega i leda na prozorima a ne samo prednja, to je bitno kako bi vozač imao bolju preglednost ali i bio uočljiviji rekao je Damir Filić iz Policijske postaje Vukovar.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama bitno je svoj automobil prilagoditi za zimu, a to znači osigurati zimske gume na zimskim dionicama javnih cesta u vremenu od 15. studenog do  15. travnja, obratiti pozornost na svjetla vozila kako bi bili uočljiviji drugim vozačima i izbjegavati nagla kočenja i pokrete upravljačem kako ne bi došlo do zanošenja vozila.
Želimo vam sigurnu i ugodnu vožnju.

Pročitano 663 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI