Ispiši ovu stranicu

U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Osijek Osijek Foto: HRV arhiva

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, u srijedu su u osječkom Parku Oskara Nemona podno spomenika „Majka i dijete”, čiji je Nemon autor, položeni vijenci za žrtve holokausta.

Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek, podsjetio je da se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jer je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Ujedinjeni narodi su ga donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 
-Antisemitizam i netrpeljivost svih oblika i dalje postoji i mislim da ćemo se s tim morati boriti još neko vrijeme, u prvom redu edukacijom javnosti. Osječka Židovska općina bila je jedna od najbrojnijih u tadašnjoj državi, ali od nešto više od 3.000 članova sada nas je oko 150. Većina članova Židovske općine Osijek stradala je u holokaustu u Jasenovcu, Auschwitzu i drugim logorima - rekao je Lajoš, a prenosi Hina.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin naglasio je kako sjećanje na holokaust budućim generacijama treba biti upozorenje kakve se tragedije mogu dogoditi ako se ne upozorava na nepravde i nehumana djela.

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota rekao je kako se moramo nastaviti boriti protiv antisemitizma i bilo kakvih drugih oblika diskriminacije kao bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava.
-Ne smije se zaboraviti što se događalo i moramo osigurati da se to više nikada u budućnosti ne ponovi - rekao je Piližota.

Pročitano 377 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić