Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Plenković: Epidemiološka situacija je povoljna, popuštamo mjere u dva segmenta

Premijer, Andrej Plenković Premijer, Andrej Plenković Foto: Arhiva HRV

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak blago popuštanje epidemioloških mjera u dva segmenta - školstvu i sportu te istaknuo kako je situacija i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana, ali oprez je i dalje potreban, javlja Hina.

-Proteklih sedam dana imali smo 3652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih - rekao je Plenković na sjednici Vlade. 

Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću, dodao je, a o tome se razgovaralo i na Europskom vijeću gdje s obzirom na nove sojeve virusa uputilo na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa koordinirano.

Također, nakon rasprava u Vladi i sa Stožerom, a zahvaljujući odgovornosti građana i poduzetim mjerama, u poziciji su da od 1. veljače popuste mjere, ali samo u dva segmenta, najavio je premijer. 

Jedan segment se odnosi na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti.

Mjere će revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije jer je cilj prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje.

- S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanje u distribuciji cjepiva, mislim da je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize trendova u Europi i kod nas, odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja - poručio je Plenković.

Pročitano 439 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI