Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Pavliček: Novim Zakonom o elektroničkim medijima ograničit će se sloboda mišljenja

Novi Zakon o elektroničkim medijima, o kojem se u četvrtak raspravljalo u Hrvatskom saboru, uz prilagodbu pojedinih odredbi direktivama EU, trebao bi uvesti više transparentnosti u pregled vlasništva medija, preciznije će urediti obveze nakladnika, bolje će štititi tržišno natjecanje te urediti pitanja specifična za platforme za dijeljenje videosadržaja na zahtjev  te elektroničkih publikacija.

Najviše pozornosti i rasprava bilo je oko pitanja sadržaja koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno komentari čitatelja na Internetu. To je pitanje uređeno člankom 93., novoga zakona prema kojem je pružatelj elektroničke publikacije odgovoran  za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici. Prema tome članku nakladnici bi bili odgovorni i za sadržaj komentara koje pišu posjetitelji, a u slučaju da ne moderiraju taj sadržaj adekvatno, mogli bi biti kažnjeni opomenom Vijeća za elektroničke medije ili novčano, iznosom od 100.000 do milijun kuna.

Novi Zakon o elektroničkim medijima u Saboru je komentirao i  Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke koji je prozvao aktualnu vlast i resornu ministricu za ukidanje temeljnih ustavnih prava  hrvatskih građana tim Zakonom, posebno člankom 93.

-Ovim Zakonom posebno člankom 93 onemogućavate hrvatskim građanima izražavanje vlastitoga stava, jer onemogućavate i ograničavate slobodu mišljenja, a što je u suprotnosti i sa Ustavom RH, člankom 38, a isto tako i s UN-ovom Općom deklaracijom o ljudskim pravima- upozorio je Pavliček.

On smatra da će cenzuriranje komentara čitatelja na Internetu dovesti do zatiranja slobode govora jer će prema članku 93 ovoga Zakona, laički tumačeno, vlasnik  jednoga portala će biti odgovoran za sve one sadržaje odnosno komentare čitatelja koji će biti ispisani ispod nekog članka. Pavliček  pita je li moguće vlasniku portala nadgledati cjelokupan sadržaj i prostor te može li  on biti odgovoran za sve što čitatelji komentiraju ispod objavljenoga sadržaja.

-Taj isti vlasnik portala bit će prinuđen, jer nema resurse, ugasiti mogućnost komentiranja i vraćamo se ponovo u mračno razdoblje, 20 godina unazad, kada nismo imali dvosmjernu komunikaciju koju nam omogućava Internet 2.0, nego ćemo imati samo novinske članke koji su nam predstavljeni ovisno o ideološkom predznaku samog autora članka- zaključio je Pavliček.

_

Pročitano 598 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI