Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Od 1.srpnja nova pravila za ulazak u Hrvatsku

U povodu novih mjera protiv covida-19, koje stupaju na snagu 1. srpnja, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će od sutra digitalne covid potvrde u Hrvatskoj biti u masovnijoj uporabi kad je riječ o  javnim manifestacijama s više od 100 osoba.

Nova odluka o prijelazu granice usklađena je sa onom na razini EU-a, budući da 1. srpnja stupa na snagu primjena europskih digitalnih potvrda. To znači da u Hrvatsku uz njezino predočenje mogu bez ograničenja ući svi građani EU-a, izjavio je Božinović novinarima nakon užeg kabineta Vlade. 

- Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su jučer tri povjerenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo ih puštati kao i dosad - s potvrdama o cijepljenju, preboljenju bolesti i testiranju brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata - rekao je Božinović.

- Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi”, istaknuo je Božinović. Novina je i da će sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim što će testirati, moći i izdavati covid potvrde. To će biti omogućeno i stranim državljanima, svatko će moći doći u posjed digitalne covid potvrde - rekao je ministar. Kada je riječ o raznim manifestacijama i događajima, Božinović poručuje da će takva okupljanja kontrolirati i nadzirati lokalni stožeri civilne zaštite.

Pročitano 794 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI