Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

S Ovčare krenuo deseti Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

S Ovčare krenuo deseti Ultramaraton Vukovar-Srebrenica Foto: J. Vrdoljak

Jubilarni, deseti po redu Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je sa Ovčare prema Srebrenici, a očekuje se kako će 10. srpnja u popodnevnim satima utrčati u Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima.

Na ultramaratonu sudjeluju četiri trkača koji će u pet etapa pretrčati 225 kilometara. Svrha ultramaratona je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), kao glavni organizator kaže kako je glavni cilj „spojiti dvije rane hrvatskog i bošnjačkog naroda”

- Ovaj važan projekt spaja naše dvije susjedne i prijateljske države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda, spaja dva najveća mjesta zločina koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe. Želimo ukazati i da su Ovčara i Srebrenica dva eklatantna primjera etničkog čišćenja i počinjenje genocida koji je priznat od svih relevantnih institucija. Vjerujem da ćemo i u budućnosti biti u prilici realizirati ovaj projekt – rekao je Hodžić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava se zahvalio svim maratoncima koji svih ovih godina sudjeluju u ultramaratonu te organizatoru koji je povezao ova dva tužna mjesta koje je obilježila velikosrpska agresija.

- U spomen na sve nevino stradale trebamo njegovati ovu uspomenu. Zlo koje je predvodila velikosrpska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem ne smijemo zaboraviti i na njega moramo upozoravati mlade generacija te širiti svijest kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo - rekao je gradonačelnik Penava.

Voditelj projekta Ekrem Bećirović je pojasnio kako je ideja o organizaciji ultramaratona bila spontana te kako je sada već postao tradicija.

- Maratonci trče za sve žrtve rata, nevino stradale civile i time želimo međunarodnoj i svjetskoj javnosti uputiti poruka da svi zločinci koji su vršili etnička čišćenja, koja su završila genocidom, moraju biti dovedeni pred lice pravde – poručio je Bećirović.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prije samog starta, kod Spomen - obilježja na Ovčari je položen aranžman i bijeli ljiljani. Ispraćaju ultramaratonaca je nazočio i zamjenik vukovarsko - srijemskog župana, Franjo Orešković.

Pročitano 477 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI