Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 30. obljetnica Aljmaškog šlepa

Obilježava se 30. obljetnica Aljmaškog šlepa Foto: Arhiv HRV-a

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša nažalost protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao Aljmaški šlep.

Po završetku mirne reintegracije prognanici su se pobjedonosno vratili svojim kućama, a s njima se vratila i Aljmaška Gospa. Tim povodom Zajednica povratnika hrvatskog podunavlja organizira Domoljubni koncert tamburaške pjesme i glazbe na otvorenom u Aljmašu, danas s početkom u 20 sati.

- Naša je želja da nakon 30 godina obilježimo taj događaj na malo drugačiji način od prethodnih godina. Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu, prošli smo prognaničku kalvariju i pobjedonosno smo se vratili svojim domovima. Zato želimo da unesemo optimizam i pobjedonosni duh koji moramo prenositi na mlade generacije. Ne želimo zaboraviti naše prijatelje koji danas nisu više među nama, njima ćemo odati dužnu počast svetom misom koja će u aljmaškom svetištu započeti u 18 sati, iza mise će izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Zajednice povratnika i mjesnog odbora Aljmaš na spomen obilježju, na obali Dunava, položiti vijence i zapaliti svijeće za sve poginule branitelje i civile, a nakon toga će se nastaviti program na Trgu Braće Radića u Aljmašu prikazivanjem dokumentarnog filma ''Aljmaški Šlep'' – rekao je Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

U 21 sat održat će se Domoljubni koncert tamburaške glazbe povodom pobjedonosnog povratka prognanika, na otvorenom, na kojem će nastupiti Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek – Štef, Viktorija Kulišić – Đenka i Blanka Došen. Uz pratnju tamburaškog orkestra BATOREK iz Osijeka, a kao posebni gosti bit će Antun – Tuca Nikolić te Žarko Plevnik reporter koji je 1.8.1991. izvještavao o tom događaju.
Koncert je za sve posjetitelje besplatan.

Pročitano 566 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI