Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Stupaju na snagu izmjene o Mirovinskom osiguranju

Stupaju na snagu izmjene o Mirovinskom osiguranju Foto: Arhiv HRV-a

Na snagu stupaju zakonske izmjene koje će stotinama tisuća umirovljenika omogućiti i olakšati povratak na tržište rada. Promjene pozdravljaju predstavnici umirovljeničke populacije i upozoravaju kako više od pola njih živi ispod granice siromaštva.

Ovim izmjenama predlaže se da se korisnicima obiteljske mirovine omogući rad do polovice punog radnog vremena uz istovremenu isplatu mirovine u punom iznosu. Također, korisnicima najniže mirovine omogućit će se rad do četiri sata bez umanjenja mirovine.

Prema ranije važećoj regulativi, korisnici obiteljske mirovine nisu mogli raditi uz istovremenu isplatu mirovine, pa se njima u slučaju zaposlenja obustavljala isplata obiteljske mirovine.

Kako u Hrvatskoj ima više od 215.000 korisnika obiteljske mirovine, koja u prosjeku iznosi slabašnih 2096 kuna, i kako su većina tih korisnika udovice i udovci, Vlada se nada da će se situacija popraviti njihovim otvaranjem tržištu rada. Vladine projekcije pokazuju da bi ukupni broj korisnika obiteljske mirovine koji bi radio do polovice radnog vremena iznosio oko 1100 osoba, 2022. godine bilo bi ih 3200 te da bi se 2023. popeo na 4100 umirovljenika.

Pročitano 491 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI