Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Napad na hrvatske državljane u Subotici

Napad na hrvatske državljane u Subotici Hrvatski glasnik

Posljednji napad na hrvatske državljane u Subotici izazvao je burne reakcije javnosti. I dok su hrvatske institucije osudile ovaj čin u Srbiji se o tome uglavnom ne govori ili se istina prešućuje. Riječ je naime o napadu na pripadnika hrvatske zajednice u Subotici  i njegove rođake iz Zagreba koji su mu došli u posjet automobilom u kojem je bilo i troje djece. Napadač, kojemu, prema iskazima svjedoka ovo  nije prvi puta, vrijeđao je Hrvate  na nacionalnoj osnovi,  pogrdno ih nazvavši ustašama uz prijetnju kako će ih klati, tjerajući ih iz  Republike Srbije te nasrnuo na osobu koja živi u Subotici, gurnuo je na zemlju, zgrabio za vrat i nastavio verbalno vrijeđati pri čemu je osoba zadobila tjelesne povrede, doznajemo od Darka Baštovanovića, predsjednika Povjerenstva za povredu manjinskih prava u Hrvatskom nacionalnome vijeću u Republike Srbije.

-Na Višem javnom tužiteljstvu u Subotici je sada kako će se ovo djelo okvalificirati. Budući da je policija sebi dala za pravo da utvrđuje zbog čega je došlo do napada, što nije u njenoj nadležnosti, stvorila se medijska slika koja opet nije povoljna po pripadnike hrvatske zajednice- rekao je Baštovanović.

Na incident je reagirao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

- Svjedoci smo i ovoga puta, na žalost, nastavka stare prakse krivotvorenja onoga što se zbilja dogodilo na način banalizacije od strane mjerodavnih tijela, kada je riječ o etnički motiviranim incidentima spram Hrvata u Republici Srbiji- rekao je Žigmanov.

-Čovjeku se prijeti klanjem, govori se da će biti protjerane sve 'ustaše', djeci u autu se upućuju grozomorne poruke koje ona ne razumiju, a ministarstvo unutarnjih poslova govori o nekakvoj bezazlenoj svađi oko parkinga. Ovo je još jedan snažan i uvjerljiv razlog zašto Hrvati u Srbiji ne vjeruje institucijama koje incidente obrađuju i trebaju procesuirati-, zaključio je Žigmanov.

Pročitano 730 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI