Ispiši ovu stranicu

U Sotinu obilježen blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice

U Sotinu obilježen blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice Kristina Augustinov

U Sotinu je obilježen blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice.

Na procesiji koja je krenula od crkve Marije Pomoćnice kršćana sudjelovao je i gradonačenik Grada Vukovara Ivan Penava koji je istaknuo kako se pri povratku u hrvatsko Podunavlje poglavito u Vukovar i Sotin trudilo oživjeti ovu tradiciju hodočašća kao i održavanja svete mise na Vodici na Dunavu koji je poznati lokalitet ovdje u Sotinu.

- Duga je to tradicija koju smo vrlo brzo nakon mirne reintegracije poglavito u proteklih nekoliko godina ojačali i osnažili. Lijepo je vidjeti ovdje u Sotinu ljude u velikom broju, da ta procesija raste i drago mi je da procesija ide do izvora i kapelice Majke Božje Pomoćnice na Vodici. Stanovništvo se unatoč napadima, nedaćama i ratovima nije dalo pokolebati i otjerati dapače uvijek se pronašao način i put kako sačuvati običaje, tradiciju i vjeru na ovom prostoru - rekao je gradonačelnik Penava.

Svetu misu u kapelici Majke Božje Pomoćnice na Vodici služio je župni upravitelj Župe Lovas i Sotin Marin Putilin koji je rekao kako Vodica postoji već nekoliko stotina godina te ima važnu simboliku za sve događaje koji su se zbili na ovom prostoru.

- Uvijek obilježavamo tužne događaje, stoga sam odlučio obilježiti jedan radostan događaj, povratak našeg naroda na ovo područje. Ovo svetište i njezina priča ima simboliku vezanu posebno za ove događaje, naime jedan čovjek je zlonamjerno uzeo sliku iz svetišta i bacio u Dunav, da ju Dunav odnese međutim, Dunav je vratio tu sliku sa svojom silom. Simbolika ovog događaja je u tome da nas je velikosrpski agresor tjerao sa ove zemlje iz svojih domova, ali jednostavno Bog je kao i Dunav vratio nas natrag na ovu zemlju. Iz tog razloga činimo danas ovu procesiju i hodočašće na ovo svetište - istaknuo je velečasni Marin Putilin.

Pročitano 499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI