Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Podizanjem zastave otvorena 46. Trka na prstenac

Podizanjem zastave otvorena 46. Trka na prstenac Foto: trkanaprstenac.hr
Svečanim podizanjem zastave službeno je otvorena 46. po redu tradicionalna manifestacija "Trka na prstenac" koja se održava ovog vikenda na barbanskom trkalištu - Gradišću. U sklopu programa otvorena je i skupna izložba „Susret s prošlošću“, prenosi Media servis.
- Ponosan sam što vas ipak mogu sve ovdje pozdraviti, usprkos novim okolnostima, tradicija se nastavlja i to je bitno - izjavio je predsjednik Društva Trka na prstenac Dalibor Paus.

Centralno mjesto ovogodišnjeg programa zauzimaju Trka za viticu i Trka na prstenac  

Programu 46. „Trke na prstenac“ nazočit će i predsjednik Zoran Milanović.

Inače, Trka je obnovljena 1976 i od tada se održava svake godine, trećeg vikenda u kolovozu. Trka je, osim načina očuvanja tradicije i kulture, postala i prava atrakcija koja objedinjuje konjaništvo i sportski duh. Natjecatelji, barbanski vitezovi, moraju u tri trke i za manje od 12 sekundi svladati stazu dugu 150 m i pogoditi prstenac kopljem.

Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga, povezana na način da se između njih stvore četiri polja. Pogodak u sridu (sredinu prstenca) nosi tri punta (boda), pogodak u polje iznad sredine nosi dva, ispod sredine jedan, a u bočna polja po pola boda. Jahač koji u tri trke osvoji najviše punata postaje slavodobitnik Trke.

Pobjedu ovogodišnje Trke za viticu u subotu je izborio Andrej Kancelar s ukupno 5,5 bodova.
U prvom trku pogodio je 2 punta, u drugom trku 0,5 punta, a u trećem trku je pogodio u sridu te je tako dobio 3 punta. Ukupan zbroj od 5,5 punta donijelo mu je pobjedu. Kancelar je ovogodišnju titulu slavodobitnika Trke za viticu osvojio na konju Ramzes vlasnika Kristijana Kancelara, a uz podršku i asistenciju kopljonoše Dragana Popovića. 

Slavodobitniku Vitice pripala je nagrada  iznosu od 10.000 kuna, a predsjednik Društva Trka na prstenac Dalibor Paus uručio odnosno „nataknuo“ je prsten (viticu) na koplje kao posebnu nagradu. 

Pročitano 563 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI