Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Rusini nezainteresirani za društvene aktivnosti

Joakim Erdelji Joakim Erdelji

Nedavno je održan sastanak predstavnika Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i župana Damira Dekanića na kojem se razgovaralo o pitanjima nacionalnih manjina na koja se može utjecati na županijskoj razini.

Zamjenik predsjednika Županijske koordinacije i predsjednik Županijskog vijeća rusinske nacionalne manjine Joakim Erdelji osvrnuo se na probleme s kojima se susreće rusinska nacionalna manjina.

- Rusinsku nacionalnu manjinu opterećuje nezainteresiranost većine Rusina da se angažiraju na kulturnom, političkom i bilo kojem drugom području. Sve nas je manje, a uz velik stupanj asimilacije moram istaknuti da je puno ljudi umrlo, puno je mladih otišlo raditi u druge sredine, prema zapadnim dijelovima Hrvatske ili u zapadne europske države. Na području Vukovarsko-srijemske županije ostalo nas je malo, sve je manje aktivnosti, mladi su sve manje zainteresirani za rad što nam je najveći problem. Krajem rujna održat će se okrugli stol u Orahovici u organizaciji Saveza Rusina Hrvatske, te ćemo tamo opet pokušati aktualizirati bitna pitanja za rusinsku nacionalnu manjinu - rekao je Erdelji dodajući da kada je riječ o obrazovanju, u osnovnim školama se nastava odvija po modelu C, a kasnije mladi odlaze u srednje škole i fakultete gdje nemaju tu mogućnost obrazovanja.

Pročitano 744 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI