Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Ministrica poljoprivrede komentirala je učestalo povlačenje proizvoda

Ministrica poljoprivrede komentirala je učestalo povlačenje proizvoda Foto: Arhiv HRV-a

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je učestalo povlačenje proizvoda s polica prodavaonica zbog etilenoksida. Ove je godine s tržišta povučeno gotovo 80 takvih proizvoda, što je više nego cijele prošle godine, prenosi Media servis.

- Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da predstavljaju rizik, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza - izjavila je Vučković.  

 Napomenula je da situacija s etilen oksidom nije započela u posljednja dva mjeseca, nego se intenzivirala slijedom stajališta nacionalnih koordinatora. 

 Odgovorila je na dvojbe proizvođača koji se pitaju zašto je njihov proizvod povučen ako dodatne analize pokazuju da u njima nije pronađen etilen oksid.

 Pojasnila je da oni nisu nikada tvrdili da jest, ali da je slijedom upute onih koji su najstručniji za to pitanje, donesena odluka da se proizvod povlači ukoliko je u bilo kojoj fazi procesa njegova nastajanja korišten aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske, a koji je imao u sebi sastav etilen oksid.

 Ministrica ističe kako to ne znači da se taj etilen oksid uopće nalazi u krajnjem proizvodu te da je možda ušao na početak u neku sirovinu. 

- Dakle, nismo nikad tvrdili da je pronađen u svim, jednostavno slijedom poštivanja metode potpune slijedivosti, povlače se svi u koje je u bilo kojoj fazi procesa proizvodnje ušao aditiv iz točno određenog lota - objasnila je ministrica Vučković. 

Pročitano 508 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI