Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Svjetski dan prevencije samoubojstava: Najvažnija je edukacija

Svjetski dan prevencije samoubojstava: Najvažnija je edukacija FOTO: ARHIVA HRV

Na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (engl. International Association for Suicide Prevention– IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom svake godine 10. rujna obilježava se Svjetski dan prevencije samoubojstva. Cilj je podizanje svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.

U posljednje dvije godine suočeni smo s pandemijom koronavirusa koja je, kako kažu međunarodna istraživanja, povećala broj suicida. U razgovoru s dr.med. Lucijom Kljaić, specijalizanticom psihijatrije u NMB Vukovar saznali smo da se suicidi najčešće događaju kod pacijenata koji pate od depresivnih, bipolarnih ili poremećaja ličnosti no, onaj tko počini samoubojstvo ne mora nužno biti liječen po psihijatru.

Prvi indikatori suicida su, kako kaže specijalizantica psihijatrije Lucija Kljaić, promjene u ponašanju.

- To su neke od indikacija za upućivanje na razgovor kod psihijatra. Osobe koje imaju takve promjene treba pokušati inicirati na razgovor i otvaranje. Također, smanjen prag tolerancije na frustraciju, impulzivni ulasci u svađe te pretjerano reagiranje na događaje upućuje na hitan razgovor jer se očito s osobom nešto događa – rekla je Kljaić.

- Jako je važno, ukoliko poznajemo nekoga tko ima suicidalne ideje ili namjere, hitno ga upustiti na pregled kod psihijatra. Jedna od najvažnijih indikacija je suicidalna ideja. Vrlo je važna edukacija i svaku takvu namjeru i misao treba shvatiti ozbiljno. Važno je educirati i bližnje pacijenata o tome kakve su to bolesti i kakvo ponašanje treba imati prema pacijentima te koliko ozbiljno treba shvatiti njihova stanja. - rekla je Kljaić te dodala da samo edukacijom o poremećajima možemo smanjiti stigmu i biti otvoreniji u razgovoru o takvim pacijentima.

Naglasila je kako je ove godine obilježavanje dana prevencije suicida vrlo značajno jer će incidencija nakon pandemije koronavirusa tek biti izražena zbog velikih promjena koje su uslijedile u načinu života. Prema međunarodnom istraživanju povećana je incidencija suicida, a kod nas će ona tek biti izražena u periodu koji je pred nama, kaže Kljaić.

- Najvažnija je edukacija o tome što je psihijatrijski poremećaj, kakvi su to poremećaji, kakva im je učestalost (a sve je veća, pogotovo kod depresivnih poremećaja i kod mladih ljudi). Važno je znati da i ako se ponekad poremećaji ne mogu izliječiti, uz redovito uzimanje terapija, koje su u današnje vrijeme s vrlo malo nuspojava, može se biti socijalno i radno funkcionalan. U zapadnom svijetu psihijatrijski pregledi se skupo plaćaju i odlična je prednost što je u našem sustavu toliko dostupno i besplatno. - zaključila je Kljaić te dodala kako mladi imaju sve manju stigmu od psihijatara za razliku od prijašnjih vremena što je izuzetno dobro za mentalno zdravlje populacije.

Pročitano 423 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI