Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tjedan borbe protiv tuberkuloze FOTO: GDCK VUKOVAR

Društvo Crvenog križa Vukovar svake godine obilježava zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa kao Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna. Cilj je podsjetiti na važnost sprječavanja, ranog otkrivanja i pravnilnog liječenja tuberkoloze.

- Tuberkuloza je zarazna bolest proširena po cijelom svijetu te uzrokuje posljedice za milijune ljudi. Uzročnik je bakterija tuberkuloze i većinom je izvor zaraze bolesna osoba, a prenosi se kapljičnim putem te udisanjem dospijeva u pluća. - rekao je ravnatelj Crvenog Križa Vukovar Vlatko Glavaš.

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi redovitim uzimanjem više lijekova istodobno. Nepravilno liječenje tuberkuloze smanjuje mogućnost potpunog izlječenja pa može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze od koje godišnje oboli 800 tisuća osoba u svijetu. Tuberkuloza je, uz AIDS, postala najčešća pridružena zarazna bolest i „vodeći ubojica“ u svijetu. Jedina zaštita je cijepljenje.

- Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježavamo tako što promoviramo po školama i zdravstvenim ustanovama kako ju spriječiti. - rekao je Glavaš te dodao kako se nada da će ovakve i slične akcije podići svijest o bolestima kao što je tuberkuloza.

Pročitano 505 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI