Ispiši ovu stranicu

Vijećnici o popisu stanovništva, kadroviranju, komunalnim temama...

Vijećnici o popisu stanovništva, kadroviranju, komunalnim temama... Marija Molnar

Popis stanovništva, pravilnik o unutarnjem redu gradske uprave te brojna pitanja iz područja komunalne infrastrukture obilježili su aktualni sat protekle sjednice Gradskoga vijeća Vukovara.

Nedavne izjave  gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da je posljednji popis iz 2011. godine netočan, da i dan danas izaziva tenzije u Vukovaru te da postoji bojazan kako će se i sada manipulirati brojkama kada je Vukovar u pitanju, bila je jedna od glavnih tema aktualnoga sata Gradskoga vijeća Vukovara. Ipak i vladajući i opozicija iz redova srpske nacionalne manjine složili su se da svatko u RH ima pravo izjasniti se na popisu kako želi te da je cilj doći do točnih podataka.

- Svima nam je u interesu da se konačno napravi popis u kojega nitko neće sumnjati – istaknuo je na ovu temu predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Željko Sabo.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić naglasio je da se konstantno spominje kako popis iz 2011. nije točan i objektivan, no smatra da bi trebalo provjeriti i popis iz 2001.godine kada je u Vukovaru po njihovim izvorima "bilo 40 posto pripadnika srpske zajednice, a koji tada nisu mogli ostvariti određena prava".

Srđan Milaković iz DSS-a osvrnuo se na podršku gradonačelnika Penave građanskoj inicijativi koja je nedavno najavila da će obaviti kontrolni popis stanovništva u Vukovaru kako bi se došlo do točnih podataka koliko ljudi živi u Vukovaru te izrazio bojazan da bi takve najave mogle kod nekih pripadnika srpske zajednice izazvati strah da se izjasne kao Srbi na ovom popisu.

Penava je izjavio da svaki građanin RH mora imati pravo i slobodu izjasniti se kako god želi po bilo kojem pitanju u okviru zakonskih mogućnosti te da je cilj popisa stanovništva saznati koliko nas ima te ponovio da ima indikacije kako popis iz 2011.godine nije točan.

S druge pak strane, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nikola Mažar prozvao je vladajuće za kadroviranje unutar gradske uprave i novi pravilnik o unutarnjem redu u okviru kojeg će, tvrdi Mažar "neki djelatnici ostati neraspoređeni jer su na prošlim lokalnim izborima glasali za HDZ".

 Na aktualnome satu ukupno je postavljeno 13 vijećničkih pitanja, uglavnom iz područja komunalne infrastukture, pa se tako moglo doznati da su u planu semafor i pješačka staza kod Veterinarske stanice na Mitnici, postupna zamjena starih odvodnih azbestnih cijevi u okviru redovnog održavanja vodovodne infrastrukture po cijelome gradu, sadnja drveća u dvorištu dječjeg vrtića na Mitnici, novi pješački prijelazi u Sotinu, novo zrcalo za bolju preglednost križanja ulica G.Ninskog i Hrvatske nezavisnosti kao i ležeći policajci na tom mjestu, uklanjanje rampe s parkinga na gradskoj tržnici, uklanjanje pristupnih kosina s cesta koje si građani samoinicijativno prave kako bi si olakšali pristup do svojih nekretnina i dr.

Bilo je riječi i o školskim odborima u vukovarskim osnovnim školama koji su formirani, a zbog čega su vijećnici SDSS-a iskazali nezadovoljstvo, jer kako tvrde, pripadnici srpske zajednice nisu konzultirani oko toga.

Također, istaknuto je i da je Grad Vukovar, sukladno istzraživanju koje je proveo portal gradonačelnik.hr, među prvih šest u Hrvatskoj po izdvajanjima za radne materijale za osnovne škole te među najtransparentnijim gradovima u državi kada su u pitanju javne financije.

Pročitano 721 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar