Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Europski dan bez automobila

Gust promet, onečišćenje zraka i buka uzrokovana gustim prometom razlog su što je 22. rujna dan u kojem obilježavamo Europski dan bez automobila.

Na taj se dan središta brojnih europskih i hrvatskih gradova pretvaraju u pješačke zone. Današnjim danom završava Europski tjedan mobilnosti koji se u organizaciji Europske komisije održava svake godine od 16. do 22. rujna, a posvećen je održivoj mobilnosti. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Biciklisti u prosjeku žive dvije godine dulje od ljudi koji ne voze bicikl i zbog bolesti izostaju 15 posto manje dana s posla. 25 minuta žustrog hoda svaki dan produljuje život za sedam godina.

Mnoge europske metropole ovaj dan obilježavaju na način da osiguraju prijevoz stanovnicima te ih pozivaju na nekorištenje automobila kao prijevoznog sredstava, kako bi pokazali da ne moramo živjeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura. Prvi put je obilježen 1998. u Francuskoj. Godine 1999. obilježavanju se priključuju talijanski gradovi, a svake naredne godine dodatno se priključuju brojni europski gradovi, pa i zemlje koje nisu članice Europske unije.

Cilj obilježavanja “Europskog dana bez automobila” je ohrabriti stanovništvo kako bi se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili zagađenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport, te na taj način doprinijeli povećanju kvaliteta života u urbanim sredinama.

Pročitano 400 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI