Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

Pročitano 648 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI