Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Hrvatskoj ove godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće

Hrvatskoj ove godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede petnaestu godinu zaredom 28. rujna obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće u Republici Hrvatskoj, pri čemu je 2021. Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te opetovani dokaz dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara u Republici Hrvatskoj.

Statusu države slobodne od bjesnoće prethodilo je dugogodišnje aktivno provođenje mjera sprječavanja pojave i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. Zahvaljujući sustavnoj provedbi programa iskorjenjivanja bjesnoće u divljih životinja oralnom vakcinacijom lisica, posljednji slučaj bjesnoće potvrđen je u veljači 2014. godine. Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman rad veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 200 milijuna kuna.

 Status je Hrvatskoj dodijelila Europska komisija Provedbenom uredbom (EU) 2021/620 оd 15. travnja 2021. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odobravanja statusa slobodno od bolesti i statusa područja na kojemu se ne provodi cijepljenje za određene države članice ili njihove zone, s obzirom na određene bolesti s popisa te u pogledu odobravanja programa iskorjenjivanja istih.

 -Čestitam svim hrvatskim veterinarima i posjednicima životinja koji su predanim i odgovornim višegodišnjim radom ostvarili ovo vrijedno priznanje. Ujedno je to poruka svim građanima da je očuvanje javnog zdravlja prioritet veterinarske struke odnosno da je veterinarska struka jedan od ključnih aktera i neizostavna karika u zaštiti javnog zdravlja u koju građani Hrvatske mogu imati puno povjerenje-, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 Kampanjom koja se provodi povodom Svjetskoga dana borbe protiv bjesnoće u globalnim razmjerima nastoji se pridonijeti boljoj informiranosti i podizanju javne svijesti o bjesnoći te mjerama kontrole iste.- priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitano 494 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI