Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Sve je spremno za uvođenje COVID potvrda

Sve je spremno za uvođenje COVID potvrda Foto: Arhiv HRV-a
 Sve je spremno za uvođenje obveznih COVID potvrda, rečeno je na presici Stožera i naglašeno da ta odluka nema nikakve veze s obveznim cijepljenjem. Sprema se i cijepljenje trećom dozom, a nova je preporuka da se djeca nakon bolesti testiraju na koronu prije povratka u škole i vrtiće, prenosi Media servis.

Uoči uvođenja obveznih COVID potvrda za sektore zdravstva i socijalne skrbi na sjednici Stožera je gostovao ministar rada Josip Aladrović koji je poručio da je njegov sektor spreman za provođenje ove odluke.

- Ono što želim naglasiti je da su upute dostavljene svim poslodavcima u socijalnoj skrbi. Sustav će ponedjeljak sigurno dočekati pripremljen. Ne očekujemo da će ovo probuditi nekakve negativne efekte za sustav - rekao je Aladrović.

Na pitanje zašto se cijepljeni djelatnici ne moraju testirati iako se i oni mogu zaraziti i prenositi virus, epidemiolog Krunoslav Capak rekao je da je istina da to rade i cijepljeni, ali u manjoj mjeri.

- Ono što je sigurno, a to znamo iz znanstvenih radova, je da i osobe koje su cijepljene mogu na svojoj sluznici kratkotrajno nositi virus i prenijeti ga na nekog drugog. Koliko je meni poznato, nitko u svijetu nije uveo da se cijepljeni moraju testirati, osim ako ne rade s imunokompromitiranim pacijentima - izjavio je Capak.
Capak je također rekao da nema podatak koliko je cijepljenih građana oboljelo od korone, ali je poznato da je od 8.500 slučajeva u zadnjih tjedan dana, 28 posto novozaraženih bilo cijepljeno.
Šef Stožera Davor Božinović podsjetio je na nova pravila za COVID potvrde prema kojima se one izdaju i za ona cjepiva koja nisu odobrena u EU.
Također, potvrde sada vrijede 365 dana od preboljenja ili cijepljenja. Međutim kod primjene potvrde izvan Hrvatske i dalje vrijede europska pravila prema kojima potvrde vrijede 190 dana. Božinović je istaknuo i da uvođenje obveznih COVID potvrda ne znači uvođenje obveznog cijepljenja.

- COVID potvrda je samo jedan novi informatički alat koji nam omogućava da u trenutku i u situacijama možemo dokazati svoj epidemiološki status. Mi naravno mislimo da bi uvođenje COVID potvrda u ova dva sustava moglo podići razinu procijepljenosti - ističe Božinović.

Profesorica Alemka Markotić izvijestila je da bi dio stanovništva već sljedeći tjedan mogao primiti treću dozu cjepiva.

- EMA će vjerojatno donijeti odluku o trećoj dozi u ponedjeljak, a odluku će objaviti u utorak. Odluka bi mogla biti slična onoj američke FDA-e, gdje će preporuka biti da se cijepe imunokompromitirane osobe i stariji od 65 - rekla je Markotić.

Trajanje karantene za bliske kontakte oboljelih od korone ponovo se skraćuje na deset dana, umjesto 14, objavio je HZJZ. Druga novoobjavljena preporuka tiče se testiranja školske i vrtićke djece. Svako dijete koje se nakon bolesti vraća u školu ili vrtić, mora se prije toga testirati i biti negativno na koronu.

Dodajmo da je u zemlji zabilježeno 1.517 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizirano je 738 pacijenata, a na respiratoru je 99 pacijenata. Preminulo je 10 osoba prosječne dobi od 75 godina.

Pročitano 555 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI