Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježen Svjetski dan palijativne skrbi

Obilježen Svjetski dan palijativne skrbi Foto: VSŽ

U organizaciji Doma zdravlja Vinkovci - koordinatora za palijativnu skrb, obilježen je Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Tom prilikom je na Korzu Grada Vinkovaca postavljen štand sa raznim promotivnim materijalima sa ciljem integriranja u zajednicu teško oboljele, stare i nemoćne, kao i naglasiti potrebu za volonterima u ovoj djelatnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi.

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji kojom se nastoji ublažiti bol i patnja, te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji. U pružanju palijativne skrbi potrebno je voditi brigu o dostojanstvu bolesne osobe, samostalnosti, kao i omogućiti joj odlučivanje o vlastitom životu i liječenju.

Podizanje svijesti i razumijevanje potreba – medicinskih, socijalnih, praktičnih, duhovnih – ljudi koji žive sa životom koji ograničava i život njihovih obitelji jedan je od osnovnih ciljeva svijetskog Dana hospicija i palijativne skrbi.

Obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, ispred Vukovarsko-srijemske županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, prisustvovala je zamjenica v.d. pročelnika Dragana Leko.

Pročitano 379 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI