Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Niske zalihe krvi: Hrvatski crveni križ poziva na darivanje

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Trenutno stanje zaliha krvi svih krvnih grupa je nisko, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Budući da zalihe krvi nisu zadovoljavajuće Hrvatski crveni križ poziva sve darivatelje krvi i one koji će krv dati prvi puta, da se odazovu redovitim organiziranim akcijama darivanja krvi te tako nekome spase život ili pomognu u ozdravljenju.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI, KONCENTRATA TROMBOCITA I KONVALESCENTNE PLAZME NA STANIČNOM SEPARATORU VEZANI UZ COVID-19:

Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.

Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 28 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

Osobe koje su putovale izvan RH mogu darivati krv ako su zadovoljile zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a kojima se omogućava prijelaz granice.

KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA PUNE KRVI I KONCENTRATA TROMBOCITA NA STANIČNOM SEPARATORU NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19:

Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):
- odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
- odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).

Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac):
- odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja.

Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene:
- odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja,

stoji u uputama Hrvatskog crvenog križa.

Vrijeme i mjesto darivanja krvi objavljuje se na stranicama Hrvatskog crvenog križa i/ili stranicama gradskih društava.

Pročitano 442 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI