Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica Mađarske revolucije 1956.

Obilježena godišnjica Mađarske revolucije 1956. Foto: HRT Osijek

U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske, Mađarskog kulturnog društva Népkör i Katedre za mađarski jezik, u Osijeku je obilježena obljetnica Mađarske revolucije 1956., ustanka protiv sovjetske prevlasti koji je počeo 23. listopada i trajao do 10. studenoga te godine.

Tim je povodom na Trgu Ante Starčevića podignuta nacionalna zastava s izrezanim socijalističkim simbolima, kako su je tada nosili studenti i radnici na ulicama Budimpešte, a vijenci su položeni kod spomen ploče na vili Pauline Herman. Događaju je nazočio mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Csaba Demcsák, a o povijesnim vezama i prijateljstvu dviju zemalja, govorio je saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

Udruga Mađara grada Vukovara obljetnicu Mađarske revolucije će obilježiti isticanjem hrvatske i mađarske zastave na mađarskoj kući, a članovi udruge prisjetit će se događaja iz tog vremena.

- Taj 23. listopad 1956., će za sva vremena živjeti u sjećanju slobodnih ljudi i slobodnih naroda kao dan hrabrosti, samosvjesnosti i pobjede – rekla je Jakumetović.

 

Pročitano 537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI