Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Održana 217. gerontološka tribina

Održana 217. gerontološka tribina FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar"

U Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ danas je održana 217. gerontološka tribina i radni sastanak pod nazivom „Dekada zdravog starenja 2021. - 2030. - Ageizam i nasilje nad starijim osobama". 

Tribinu je uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj organizirala Služba za javnozdravstvenu gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koja je u sklopu tribine održala i produktivni radni sastanak. Naglasak tribine bio je na prevenciji ageizma i nasilja nad starijim osobama.

Hrvatska je po demografskoj strukturi među najstarijim populacijama svijeta i bilježi kontinuirano povećanje udjela osoba starijih od 65 godina, koji trenutno iznosi 17,7% u cjelokupnom udjelu stanovništva. Zdravo starenje predstavlja koncept koji obuhvaća razvijanje i održavanje funkcionalnih sposobnosti starijih osoba, a riječ je o procesu koji se razvija tijekom cijeloga života.

U skladu s postulatima Dekade zdravog starenja 2021-2030 koja je proglašena na 73. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije cilj radnog sastanka bio je planirati aktivnosti za kreiranje novih politika koje će u konačnici promaknuti koncept zdravog starenja u zemlji.

Ageizam ili dobizam definira se kao diskriminacija po starosnoj dobi, a karakterizira ga razvijanje negativnog stava prema osobama isključivo na temelju njihove dobi. Sudionici tribine i radnog sastanka govorili su o aktualnim strateškim planovima, koji se odnose na provedbe zdravog starenja u zajednici. Takve su provedbe temeljene na Madridskom međunarodnom akcijskom planu o starenju, Lisabonskoj deklaraciji ministara iz 2017. i Globalnoj strategiji i akcijskom planu Svjetske zdravstvene organizacije o starenju i zdravlju.

Sudjelovali su domaći i međunarodni stručnjaci, a podršku tribini pružilo je i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI