Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Hrvati povećali štednju za 18 milijardi kuna

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

U pandemijskom vremenu i dalje je ostvaren oporavak gospodarske aktivnosti te depoziti kućanstava kod kreditnih institucija bilježe daljnji rast. Tako je nastavljen trend rasta štednje hrvatskih građana i u ovoj godini.

- Prema podacima HNB-a, ukupan iznos depozita u kolovozu 2021. dosegnuo je iznos od 232,96 milijardi kuna, što predstavlja porast od 18,02 milijarde kuna (+8,4 posto) u odnosu na isti mjesec prošle godine - stoji u priopćenju HGK u kojemu je navedeno kako je raspon visine depozita per capita u kretnji od 85.249 kuna koliko iznosi za Istarsku županiju do 26.068 kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju, pri čemu na razini Hrvatske depoziti per capita iznose 57.555 kuna (što je iznad prošlogodišnjeg iznosa na razini Hrvatske od 53.103 kune).

- Rast depozita na godišnjoj razini u kolovozu je zabilježen u svim županijama, u rasponu od 4,2 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do 14,3 posto u Sisačko-moslavačkoj. U regiji Kontinentalne Hrvatske ostvaren je rast od 9,3 posto, dok Jadranska Hrvatska bilježi nešto niži rast − od 7,1 posto. Ovakvome rastu vrijednosti depozita u županijama Jadranske Hrvatske pridonijela je vrlo dobra turistička sezona, za razliku od 2020. godine kada se slabiji rezultat turističkog sektora odrazio i na slabijoj akumulaciji depozita odnosno značajno nižoj stopi godišnjeg rasta depozita u jadranskim županijama.

Kontinentalna Hrvatska i ove je godine zabilježila višu stopu rasta od jadranske regije i Hrvatske u cjelini, međutim, uz osjetno manju razliku nego u lanjskome kolovozu. Ako promatramo strukturu depozita kućanstava prema vrstama depozita, vidljiv je nastavak trenda smanjenja udjela oročenih depozita uz porast udjela štednih depozita i depozitnog novca (tj. depozita na transakcijskim računima i depozita po viđenju) što je posljedica niskih kamatnih stopa na oročenu štednju i posljedično povećanja sklonosti građana prema likvidnijim oblicima depozita. Prema podacima za kolovoz 2021., udio oročenih depozita iznosi 33,6 posto što predstavlja pad udjela za 4,7 postotnih bodova u odnosu na kraj 2020., dok je udio štednih depozita dosegnuo 35 posto (+2,2 postotna boda), a depozitnog novca 31,4 posto (+2,5 postotnih bodova) – stoji u priopćenju HGK.

 

Pročitano 410 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI