Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Uručene književne nagrade Josip i Ivan Kozarac

Uručene književne nagrade Josip i Ivan Kozarac Foto: Arhiv HRV-a

U sklopu 27. Dana Josipa i Ivana Kozarca upriličena je dodjela ovogodišnjih književnih nagrada koje nose ime ovih znamenitih Vinkovčana te je obilježeno 40. godišnjica Privlačice.

U program je sve prisutne uveo Josip Paulić, poznati vinkovački slavuj, koji je otpjevao stihove pjesme „Curo draga iz sokaka moga” te na taj način dočarao ljepotu slavonskog načina života.

Nagradu za životno djelo dobio je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, istaknuvši koliko je povezan sa Slavonijom.

- Meni ova nagrada neizmjerno puno znači upravo zato što nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a ja sam Slavonac. S velikom srećom i zadovoljstvom sam primio vijest da će nagrada pripasti baš meni, i to u gradu koji je simbol književnosti i kulture uopće - rekao je Gavran.

Knjigama godine proglašene su Leksikon likova iz hrvatske književnosti, autora Krešimira Nemeca, koji nije prisustvovao dodjeli te Djeca na daljinu, iz pera Julijane Matanović koja je ovu knjigu posvetila svojoj majci.

Mirjana Repanić-Braun i Marko Braun za knjigu Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku i Paula Rem za djelo U ime kapitala zahvalno su prihvatili Povelje uspješnosti

Nakon dodjele nagrada, obilježeno je i 40. godina Privlačice, slavonskog nakladnika koji je možda izdao i najveći broj knjiga u ovom dijelu Hrvatske.

Srednja strukovna škola Vinkovci također se uključila u bogat program manifestacije gdje je ugostila sedam književnika, odnosno sedam živućih hrvatskih kapitala iz područja književnosti, što se dosad nije dogodilo, a radi se o Josipu Cveniću, Miri Gavranu, Julijani Matanović, Krešimiru Nemecu, Franji Nagulovu, Pavlu Pavličiću i Tomislavu Žigmanovu.

Pročitano 527 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI