Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Lužac

Prigodnim komemoracijskim programom kod  Spomen obilježja ubijenim braniteljima i civilima na Lušcu obilježena je 30. obljetnica stradanja ove vukovarske četvrti.

Krajem listopada i početkom studenog 1991. velikosrpske su postrojbe izravno napale ogromnim snagama vukovarsko naselje Lužac. Dok su imali protuoklopnih sredstava hrvatski su branitelji držali položaje. Čim su ostali bez njih, a bez ikakve opskrbe novim sredstvima, bili su prisiljeni povući se u središnje dijelove Vukovara. Tako je pao stožerni kamen obrane Vukovara – Lužac. Padom Lušca započela je kalvarija Vukovara. Na Lušcu je ubijeno 69 vukovarskih branitelja i civila, podsjetio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Nažalost, pogubljene su nevine žrtve uglavnom civili, mještani ove četvrti. Drago mi je da smo se i nakon 30 godina okupili u ovolikom broju kako bi odali poštovanje ubijenim sumještanima. Dužni smo čuvati  i baštiniti uspomenu na te ljude- rekao je Penava.

Naglasio kako je ovo još jedna bolna rana Vukovara za koju nitko nije odgovarao.

-To je grijeh svih pripadnika hrvatskoga društva i svatko se treba ponaosob upitati na koji je način doprinio tome da je to sve vrijeme tako i da se ništa ne promijeni, a nakon toga doista  poduzeti  sve ono što je potrebno da bi se došlo do pravde,  jer je jasno kako s ovakvim strukturama, te pravde nikad neće biti- zaključio je Penava.

Vijence su položile i svijeće upalile obitelji  ubijenih Luščana, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović,   izaslanik Vlade RH ,ministar obrane Mario Banožić,Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar  te predstavnici  Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem, grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom i braniteljskih udruga.  

Pročitano 734 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI