Ispiši ovu stranicu

U Hrvatskoj ograničeno dopušten uzgoj GMO poljoprivrednih kultura

Kupci ipak više vole domaće rajčice Kupci ipak više vole domaće rajčice Milan Paun

Vlada ima Vijeće za za genetski modificirane organizme koje prati stanje i razvoj na području korištenja genetske tehnologije i uporabe GMO-a.

Prateći stručno-znanstvena postignuća vijeće daje mišljenja i poticaje u svezi s uporabom genetske tehnologije i uporabom GMO-a, kako Vladi tako i drugim državnim tijelima.

Hrvatska dvije godine ima i Zakon o genetski modificiranim organizmima koji uređuje postupanje s takvim organizmima i proizvodima koji sadrže genetski modificirane organizme.

Zakon je preuzeo europsku pravnu stečevinu na ovu temu te dopušta ograničenu uporabu GMO proizvoda u ljudskoj i životinjskoj prehrani. Propisuje i način nadzora proizvodnje i distribucije takvih proizvoda, a uzgoj nekih biljnih poljoprivrednih GMO kultura potpuno je zabranjen.

Izvanredni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Tomislav Vinković, koji se bavi povrtlarstvom i začinskim biljem, kaže da postoji niz predrasuda o GMO proizvodima, neke su opravdane, neke neopravdane ovisno o tome geni koga organizma su ugrađeni u proizvod.

Ne može se govoriti o potpunoj sigurnosti konzumiranja takvih proizvoda jer nije prošlo dovoljno vremena da se pokažu njegovi učinci pa su potrebna daljnja istraživanja, tvrdi Vinković.

Kupac ima pravo znati sadrži li proizvod GMO,a proizvodi, koji ih ne sadrže, bolje se prodaju, poput ekološki uzgojene kulture.

Hrvatska ima jedinstveni upisnik GMO-a u kome se vodi evidencija o zatvorenim sustavima, izdanim potvrdama i odobrenjima za ograničenu uporabu GMO-a, namjernom uvođenju GMO-a u okoliš i stavljanju proizvoda na tržište.

 

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun