Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan 1960. godine rođen je Siniša Glavašević

Siniša Glavašević, rođen je na današnji dan, 4. studenoga prije 61. godinu, 1960. u Vukovaru.  Novinar i urednik prijeratnog Radija Vukovar, pjesnik i prozaist, simbol je hrvatskog ratnog novinarstva.

Siniša Glavašević je osnovnu i srednju školu završio u svom rodnom gradu, a na Filozofskom  fakultetu u Sarajevu završio komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Odmah po završetku školovanja se zaposlio u školi u Lovasu, a zatim u Borovu naselju.

Početkom velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku, Siniša je svakodnevno hrvatsku ali i svjetsku javnost izvješćivao, kao novinar Radio Vukovara, o situaciji u gradu na Dunavu na kojega se svakodnevno obrušavalo tisuću granata, stotine ranjenih bile su u vukovarskoj bolnici, gdje su liječnici nadnaravnim snagama pokušavali spasiti njihove živote, a djeca žene i stariji u skloništima po Vukovaru, u neizvjesnosti čekali svaki novi dan.

Prilikom odlaska u bolnicu, na svoj 31. rođendan, 4.studenoga 1991. godine, kako bi prikupio izvješće o ranjenima za svoj dnevni izvještaj s radija, ranjen je krhotinom granate i ostaje na liječenju u Općoj bolnici Vukovar, ali nastavlja  slati izvješća na hrvatske i strane medije.

Posljednje izvješće Siniša je poslao iz vukovarske bolnice 18.studenoga 1991. navečer, u kojem govori najnovije informacije o pregovorima i  evakuaciji ranjenika konvojem iz vukovarske Opće bolnice. Nakon tog izvješća, u noći s 19. na 20.studenoga 1991. Siniši Glavaševiću gubi se svaki trag.

Ujutro,19. studenoga 1991., prije najavljenog konvoja, u bolnicu je upala srpska vojska izazivajući kaos i odvodeći više od 400 ranjenika u autobusima u tada nepoznatom smjeru, a kasnije se doznalo kako su odvezeni na Ovčaru, gdje su mučeni i na kraju strjeljani.

Posebni izaslanik Komisije za ljudska prava UN-a Tadeusz Mazowiecki, 22. listopada.1992. godine, objavio je saznanja o točnom mjestu gdje se nalazi masovna grobnica odvedenih ljudi iz vukovarske bolnice, u kojoj je bilo i  tijelo novinara, našeg kolege, Siniše Glavaševića. Kako je područje Vukovara tada bilo okupirano, ekshumacija posmrtnih ostataka nije bila moguća, pa su snage UNPROFORA-a posebno čuvale navedeno mjesto za koje je Mazowiecki tvrdio da se nalazi masovna grobnica, samo kako do reintegracije srpska vojska ne bi mogla uništiti i ukloniti dokaze.

U rujnu i listopadu 1996. godine započela je ekshumacija posmrtnih ostataka koja je trajala 40 dana, a u veljači 1997. godine identificirano je tijelo Siniše Glavaševića, zajedno s tijelima kolege i prijatelja, radijskog tehničara Branimira Polovine i francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera.

Siniša Glavašević  ubijen je 20.studenoga 1991. godine. Imao je samo 31 godinu. Siniša Glavašević  pokopan  je na zagrebačkom Mirogoju, pored svog prijatelja, Branimira Polovine. Posmrtno je odlikovan 2011. godine kao heroj Domovinskog rata.

Pročitano 903 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI