Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Pet krovnih liječničkih organizacija u Hrvatskoj traže žurno uvođenje novih mjera

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika  i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, zatražili su u četvrtak od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite žurno uvođenje obveznih covid potvrda za rad kod svih poslodavaca, uvođenje obveznih covid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore, tijekom sljedeća dva tjedna, ograničiti broj osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid potvrde, kao i produženje on line nastave za učenike i studente za slijedeća dva tjedna., prenosi HINA.

Zahtjev su uputili  zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika.

Naime, upozoravaju, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao ni drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti.

Traže postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama te organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covid-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih. Uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima, zaključuje   pet vodećih liječničkih organizacija.

Pročitano 596 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI