NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

U Pleternici sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Sjednicu vodi premijer Andrej Plenković Sjednicu vodi premijer Andrej Plenković HRV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da je za projekte na području pet slavonskih županija u sklopu Projetka "Slavonija, Baranja i Srijem" od listopada 2016. do kraja rujna 2021. ugovoreno 18,58 milijarda kuna, a isplaćeno 10,3 milijarda kuna.

Otvarajući 12. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici Plenković je rekao kako je u odnosu na podatke predstavljene na prošloj sjednici Savjeta ostvaren porast od 2,05 milijarda kuna ugovorenih sredstava.
Podsjetio je kako je na prošloj sjednici savjeta u Našicama lani u listopadu prihvaćen dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema čime je uključeno novih 38 strateških razvojnih projekata, u vrijednosti 10.7 milijarda kuna.

Osnivanjem savjeta smo željeli stvoriti okvir koji će sustavno pratiti napredak ulaganja i razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema. Mislim da smo dosadašnjim sjednicama poslali vrlo jasne i vidljive poruke koliko je Slavonija važna za Vladu te koliko su opstanak i budućnosti Slavonije važni za Hrvatsku”, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je Hrvatska i u doba pandemije koronavirusa očuvala investicijski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu ove godine. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a Vlada očekuje rast od devet posto, rekao je Plenković i naveo da je doprinos tome dala i turistička sezona u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Dodao je da Hrvatska ima na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive i dodatna sredstva od 14 milijarda kuna koje će omogućiti dodatni razvoj.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako je za do sada ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice savjeta u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada  isplaćeno oko 740 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Tramišak.

Sjednici Savjeta su nazočni ministri Mario Banžić, Josip Aladrović, Oleg Butković, ministrice Nataša Tramišak i Marija Vučković te župani i gradonačelnici s područja Slavonije i Baranje.

 

 

 

 

Pročitano 197 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija