Ispiši ovu stranicu

U Pleternici sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Sjednicu vodi premijer Andrej Plenković Sjednicu vodi premijer Andrej Plenković HRV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da je za projekte na području pet slavonskih županija u sklopu Projetka "Slavonija, Baranja i Srijem" od listopada 2016. do kraja rujna 2021. ugovoreno 18,58 milijarda kuna, a isplaćeno 10,3 milijarda kuna.

Otvarajući 12. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici Plenković je rekao kako je u odnosu na podatke predstavljene na prošloj sjednici Savjeta ostvaren porast od 2,05 milijarda kuna ugovorenih sredstava.
Podsjetio je kako je na prošloj sjednici savjeta u Našicama lani u listopadu prihvaćen dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema čime je uključeno novih 38 strateških razvojnih projekata, u vrijednosti 10.7 milijarda kuna.

Osnivanjem savjeta smo željeli stvoriti okvir koji će sustavno pratiti napredak ulaganja i razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema. Mislim da smo dosadašnjim sjednicama poslali vrlo jasne i vidljive poruke koliko je Slavonija važna za Vladu te koliko su opstanak i budućnosti Slavonije važni za Hrvatsku”, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je Hrvatska i u doba pandemije koronavirusa očuvala investicijski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu ove godine. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a Vlada očekuje rast od devet posto, rekao je Plenković i naveo da je doprinos tome dala i turistička sezona u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Dodao je da Hrvatska ima na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive i dodatna sredstva od 14 milijarda kuna koje će omogućiti dodatni razvoj.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako je za do sada ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice savjeta u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada  isplaćeno oko 740 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Tramišak.

Sjednici Savjeta su nazočni ministri Mario Banžić, Josip Aladrović, Oleg Butković, ministrice Nataša Tramišak i Marija Vučković te župani i gradonačelnici s područja Slavonije i Baranje.

 

 

 

 

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun